Το ελαιόλαδο παραμένει «πρωταθλητής» των ανατιμήσεων και σε μηνιαία βάση, με αύξηση 6,8% από τον Δεκέμβριο του 2023 στον Ιανουάριο του 2024

Οι ανατιμήσεις σε βασικές κατηγορίες τροφίμων συνεχίζονται όχι μόνο σε ετήσια βάση αλλά ακόμη και από μήνα σε μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πρώτο μήνα του 2024  ο πληθωρισμός των τροφίμων «έτρεξε» με 8,3% σε ετήσια βάση. Το ελαιόλαδο συνεχίζει να οδηγεί την «κούρσα» των ανατιμήσεων με αύξηση 67,4% σε σχέση με πέρσι ενώ λαχανικά και φρούτα ακολουθούν με 14,4% και 14,2% αντίστοιχα.
 Το ελαιόλαδο παραμένει «πρωταθλητής» των ανατιμήσεων και σε μηνιαία βάση με αύξηση 6,8% από τον Δεκέμβριο του 2023 στον Ιανουάριο του 2024.
Αύξηση 5,7% κατέγραψαν μέσα σε έναν μήνα τα αλλαντικά, 4,6% το κρασί ενώ 4,1% το βούτυρο. Οι καταναλωτές πλήρωσαν ακριβότερα κατά 2,8% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο, το γιαούρτι όπως και τα νωπά λαχανικά, κατά 2% τα διατηρημένα ή επεξεργασμένα λαχανικά και κατά 1,2% τα νωπά ψάρια.
Κατά 3,9% αυξήθηκαν οι τιμές και στην κατηγορία των αλκοολούχων – μη σερβιριζόμενων- ποτών.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι τιμές μειώθηκαν κατά 4,8% στο νωπό γάλα με μειωμένα λιπαρά, κατά 4,4% στο πλήρες και κατά 3,3% στα ζυμαρικά. Κατά 1,9% μειώθηκαν επίσης σε τυριά και νωπά φρούτα και 1,8% στα πουλερικά.
Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις