Τι δηλώνει στο FoodLife, ο Τάσος Υψηλάντης που δημιούργησε μια από τις πρώτες οργανωμένες φάρμες σαλιγκαριών στην Ελλάδα, την Agrofarma

Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη

Ένα σπανιότατο, πολυτελές και ακριβό προϊόν, που ελάχιστοι το παράγουν στον κόσμο εξαιτίας της δύσκολης μεταποίησής του, το χαβιάρι σαλιγκαριών, κατόρθωσε να φτιάξει ένας έλληνας παραγωγός από τη Λάρισα κατακτώντας τους «διεθνείς» ουρανίσκους. Ο Τάσος Υψηλάντης ήταν από τους πρώτους στην Ελλάδα που δημιούργησε μία οργανωμένη φάρμα σαλιγκαριών στο Ομορφοχώρι Λάρισας, την Agrofarma, αντιμετωπίζοντας την σαλιγκαροτροφία όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο FoodLife όχι ως μόδα της εποχής, αλλά ως μία δουλειά που πρέπει να ξοδέψεις ατελείωτες ώρες, να διαβάσεις πολύ και να έχεις επιμονή και υπομονή. Έτσι, κατάφερε να εξελίξει την επιχείρησή του και πλέον εξάγει το 100% της παραγωγής του, η οποία διαθέτει από φρέσκα σαλιγκάρια μέχρι μεταποιημένα προϊόντα με σαλιγκάρι αλλά και ένα από τα πιο γκουρμέ παγκοσμίως προϊόντα, το χαβιάρι σαλιγκαριών. Η γκάμα των προϊόντων της Agrofarma περιλαμβάνει από νωπά σαλιγκάρια, σαλιγκάρια σε βαζάκια, κονσέρβα σαλιγκαριού μέσα σε αλατόνερο, κονσέρβα σαλιγκαριού σε μεσογειακή σάλτσα αλλά και το χαβιάρι σαλιγκαριών, ενώ το μεγαλύτερο μέρος αυτών φιλοξενούνται σε εστιατόρια και ξενοδοχεία αλλά και στα μενού αεροπορικών εταιρειών.

χαβιάρι σαλιγκαριών

Τάσος Υψηλάντης

Στη Νέα Υόρκη το 75% του χαβιαριού σαλιγκαριών

«Αυτή τη στιγμή ο κύριος όγκους του χαβιαριού σαλιγκαριών -αγγίζει το 75%- διοχετεύεται στην αγορά της Νέας Υόρκης, τα νωπά σαλιγκάρια εξάγονται κατά κύριο λόγο στη Νότια Αφρική, ενώ μεγάλες ποσότητες κατευθύνονται και προς το Ντουμπάι» δηλώνει ο Θεσσαλός επιχειρηματίας. Οι λευκές πέρλες όπως αλλιώς ονομάζεται το χαβιάρι σαλιγκαριών, καθώς μοιάζει με ακριβό κόσμημα παρουσιάζουν σημαντικές διαιτητικές και διατροφικές ιδιότητες ενώ πολλοί το χαρακτηρίζουν ως «χρηματιστήριο» τροφίμων. «Στην ουσία το χαβιάρι σαλιγκαριών είναι τα αυγά σαλιγκαριών. Η διαδικασία όμως για να δημιουργηθεί το προϊόν είναι χρονοβόρα, πολύ λεπτομερής και το κόστος του είναι υψηλό. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στη διαλογή των αυγών, συλλέγεται ένα-ένα με το χέρι, στην καθαριότητα αλλά και στις συνθήκες διατήρησης ώστε να είναι απολύτως ασφαλές προς κατανάλωση. Όσον αφορά τις τιμές του προϊόντος, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές και διαφορετικές αλλά σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν αυτά που γράφονται για τιμές που αγγίζουν τις 3.000 ευρώ το κιλό, στη πραγματικότητα κυμαίνονται κυμαίνονται μεταξύ 600 με 800 ευρώ» περιγράφει ο Τ. Υψηλάντης.

Αλλαγή πλεύσης

Ο καινοτόμος σαλιγκαροτρόφος δεν φανταζόταν πριν από χρόνια ότι θα άφηνε τα θρανία και τους μαθητές του για να ασχοληθεί με τη γη. Ο ίδιος, φυσικός, διέθετε στη πόλη της Λάρισας ένα φροντιστήριο, ωστόσο αποφάσισε ότι θα ήθελε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στον πρωτογενή τομέα. «Κλείνοντας το φροντιστήριο έπιασα αμέσως μία δουλειά για να βγάζω τα προς το ζην και παράλληλα σκεφτόμουν πως θα μπορούσα να υλοποιήσω την ιδέα μου, να ασχοληθώ δηλαδή με την σαλιγκαροτροφία. Από το 2001 άρχισα να διαβάζω αρκετά, έκανα δύο ταξίδια στη Γαλλία καθώς οι Γάλλοι θεωρούνται κορυφή στα σαλιγκάρια, από τους οποίους όμως δεν έλαβα καμία γνώση. Βλέπετε τα μυστικά είναι για να διατηρούνται, ειδικά σε προϊόντα τέτοιας αξίας. Η συνεργασία μου όμως με μία καθηγήτρια από τον Βόλο που ασχολείται με την σαλιγκαροτροφία ήταν αυτή που με βοήθησε ώστε τρία χρόνια μετά, το 2004, να φτιάξω την πρώτη οργανωμένη φάρμα σαλιγκαριών στην Ελλάδα» καταλήγει ο επιχειρηματίας.

Διαβάστε επίσης: 

Ajvar: Το vegan “χαβιάρι” των Βαλκανίων

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις