Την ίδρυση Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διεπαγγελματικών Κρέατος ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, Ελευθέριος Γίτσας κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης τύπου

Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη

Το χοιρινό κρέας φαίνεται να υπερτερεί στις προτιμήσεις των καταναλωτών έναντι των υπόλοιπων ειδών κρέατος, ακολουθεί το μοσχάρι και το κοτόπουλο και έπεται το αρνί με την κατά κεφαλήν κατανάλωση να ήταν στα 4,7 κιλά και να έχει φτάσει στα 9 κιλά παρουσιάζοντας αυξητική πορεία. Την εικόνα αυτή έδωσε στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, ΕΔΟΚ, Ελευθέριος Γίτσας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου τονίζοντας, παράλληλα, ότι η χώρα μας έχει σήμερα συνολική αυτάρκεια, της τάξεως του 36% (αιγοπροβατοτροφία, βοοτροφία, χοιροτροφία), η οποία μάλιστα μπορεί να αυξηθεί στο 50% εάν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και χαραχθούν οι σωστές πολιτικές.

Ιδρύεται Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Διεπαγγελματικών Κρέατος

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ ανακοίνωσε την ίδρυση Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διεπαγγελματικών Κρέατος με την ΕΔΟΚ και την Interbev, την αντίστοιχη Οργάνωσης της Γαλλίας να είναι τα πρώτα ιδρυτικά της μέλη. Μάλιστα, την πρόταση έκαναν αμέσως δεκτή η Ιταλία, η Ισπανία και η Πολωνία, ενώ άμεσα ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Η συνάντηση των τελικών διαπραγματεύσεων και η ολοκλήρωση της συμφωνίας, έχει ήδη προγραμματιστεί να γίνει στο Παρίσι στις 22 Σεπτεμβρίου, ενώ η συνάντηση για την ιδρυτική διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου θα γίνει στα μέσα Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΔΟΚ

Στόχος του Συνδέσμου είναι να εκπροσωπήσει  με την εξειδίκευση και τον ρεαλισμό που διακατέχεται, τα θέματα της κτηνοτροφίας αλλά και της κατανάλωσης  ζωικών προϊόντων, που έως σήμερα η εκπροσώπηση είναι γενική και αόριστη αφορά γενικά την αγροτική παραγωγή, με αποτέλεσμα διάφορες ιδεολογικές οργανώσεις και συμφέροντα να επιβάλουν ακραίες και απαράδεκτες θέσεις  για το μέλλον του τομέα.

Σκοπός των μελών είναι να γίνει επαναπροσδιορισμός κάθε απόφασης  που έγινε ως τώρα ερήμην τους και όποιες αλλαγές πρέπει να  γίνουν στο  πλαίσιο των  στόχων της  πράσινης συμφωνίας. Είναι προφανές ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η εκτεταμένη ενοχοποίηση της κτηνοτροφίας, σε σχέση με τα προβλήματα του περιβάλλοντος, που προέρχονται κυρίως από τους βιομηχανικούς ρύπους και τους ρύπους μεταφορών.

Επικαιροποίηση συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της  ΕΔΟΚ και της INTERBEV

Α) Συνεργασία για την ανάδειξη του στρατηγικού ρόλου του τομέα του κρέατος στην ανάπτυξη της οικονομίας των δυο χωρών.

Β) Ανταλλαγή τεχνογνωσίας  σε όλους  τους κλάδους του τομέα και την οργανωτική δομή της ΕΔΟΚ. (Διεπαγγελματικές Αρχές)

Γ) Ανταλλαγή δράσεων σε συνεργασία με κυβερνητικούς φορείς για  θέματα βιωσιμότητας των κλάδων, περιβαλλοντικά και αειφόρου ανάπτυξης.

Δ) Διευκόλυνση στην διασύνδεση με  ινστιτούτα και πανεπιστήμια, αμοιβαία συνεργασία σε θέματα προώθηση ζώων και κρεάτων, αλλά  και συνεργασία με διάφορους φορείς πίεσης και συγχρόνων προκλήσεων.

Ίδρυση Ινστιτούτου κρέατος και αειφόρου ανάπτυξης

Α) Αξιοποίηση βάσης δεδομένων για την παραγωγή δευτερογενούς πληροφορία και δεικτών.

          Β) Για την  σύνταξη μελετών κάθε  είδους  για  τις  ανάγκες των επαγγελματιών αλλά και της αγοράς γενικότερα.

          Γ) Δυνατότητα για Διεπαγγελματικές συμφωνίες που αποτελούν ολοκλήρωση  μιας Διεπαγγελματικής.

          Δ) Δυνατότητα δημιουργίας προτάσεων προς  κάθε κατεύθυνση  και   συμμέτοχη σε προγράμματα έρευνας και εφαρμογής

          Ε) Διασύνδεση και συνεργασία με  αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού

          Ζ) Συμμετοχή της  ΕΔΟΚ στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις