Οι προτάσεις στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τις προτάσεις του για να αντιμετωπισθούν οι συνεχείς κρίσεις που πλήττουν τον πρωτογενή τομέα παρουσίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, ο υπουργός πρότεινε πρόσθετες ενισχύσεις ενώ στο κοινό αίτημα της χώρας μας από κοινού με άλλα 15 κράτη μέλη για τη χρονική επέκταση του Προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων, ο κ. Γεωργαντάς ζήτησε πρόσθετη ενωσιακή χρηματοδότηση, πέραν της ΚΑΠ. 

Γ. Γεωργαντάς: Οι προτάσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Άλλα ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι του Συμβουλίου αφορούσαν τα αλιευτικών δικαιωμάτων, την φυτοπροστασία, την επισήμανση τροφίμων, καθώς και την διασύνδεση της Ένωσης με την Ουκρανία για τη διασφάλιση της παγκόσμιας επισιτιστικής επάρκειας.

Όσον αφορά τον αλιευτικό τομέα, τόνισε ότι για την απαγόρευση αλιείας σε βαθιά ύδατα του βορειοατλαντικού ωκεανού, πρέπει να ληφθούν υπόψη τα επικαιροποιημένα επιστημονικά δεδομένα και να ξεκινήσει σύντομα η αναθεώρηση του σχετικού κανονισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική βιωσιμότητα του αλιευτικού τομέα, ο οποίος έχει αποδυναμωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με το στόχο μείωσης των εκπομπών αμμωνίας και μεθανίου στην γεωργία, προτείνοντας το κατώτατο όριο για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις να καθοριστεί στη βάση επικαιροποιημένης εκτίμησης αντικτύπου, στην οποία θα λαμβάνονται επαρκώς υπόψη τα διαφορετικά συστήματα εκτροφής στα κράτη μέλη.

Ζήτησε επίσης, να εξεταστεί προσεκτικά ο κατάλληλος ορισμός  των ευαίσθητων περιοχών και να ληφθούν υπόψη  οι διαφορετικές αφετηρίες των κρατών μελών, όσον αφορά στο φιλόδοξο στόχο της μείωσης της χρήσης φυτοπροστατευτικών στη γεωργία.

Τέλος, επεσήμανε τις μειώσεις στις αποδόσεις καλλιεργειών σιτηρών και οπωροκηπευτικών, λόγω απότομων εναλλαγών μεταξύ ανομβρίας και έντονων βροχοπτώσεων και τις δυσχέρειες στη διακίνηση νωπών οπωροκηπευτικών μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις