Οι βασικές στοχεύσεις του συγκεκριμένου σχεδιασμού.

Άρθρο του γενικού γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δρ. Κωνσταντίνου Μπαγινέτα στο FoodLife

Στις 30 Δεκεμβρίου κατατέθηκε το Ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2023-2027, μεταξύ των πρώτων που υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έπειτα και από την αναλυτική ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Ελληνικής Βουλής σχετικά με αυτό. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, ολοκλήρωσε μία μακρά και εντατική περίοδο διαβούλευσης και προετοιμασίας (13 Συνδιασκέψεις στις αντίστοιχες Περιφέρειες της χώρας, με περίπου 100 ώρες διαβούλευσης, υβριδικές ενημερωτικές εκδηλώσεις, ψηφιακές διαβουλεύσεις, διευρυμένες θεματικές ομάδες και ομάδες εστίασης, διαγνωστικές μελέτες, ποσοτικές και ποιοτικές έρευνες πεδίου, κείμενα, παρουσιάσεις και ερωτηματολόγια διαβούλευσης, αναρτήσεις ενημερωτικού υλικού στις ιστοσελίδες του ΥπΑΑΤ, κ.α.), καταλήγοντας σε ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο με αναπτυξιακό προσανατολισμό και κοινωνικό πρόσημο, εναρμονισμένο με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Αναφέρω μερικές από τις βασικές στοχεύσεις του συγκεκριμένου σχεδιασμού:

Δίκαιη, ισόρροπη και ταχεία αξιοποίηση των πόρων ύψους 19,3 δις ευρώ της νέας ΚΑΠ.

Κατάργηση των ανισοτήτων προς όφελος των νέων γεωργών και της ανταγωνιστικότητας, με εξορθολογισμό του συστήματος κατανομής των άμεσων ενισχύσεων.

Ενίσχυση των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων, μέσω της αναδιανεμητικής ενίσχυσης για την αποκατάσταση στρεβλώσεων του παρελθόντος.

Διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος των συνδεδεμένων ενισχύσεων με αύξηση των προβλεπόμενων πόρων.

Ουσιαστική στήριξη των πραγματικών και νέων γεωργών με αύξηση των ενισχύσεων που κατευθύνονται σε αυτούς.

Ενδυνάμωση του επενδυτικού Πυλώνα ΙΙ της νέας ΚΑΠ, στον οποίο μεταφέρουμε διπλάσιους πόρους από τον Πυλώνα Ι σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.

Διασφάλιση των πόρων για την συνέχιση της στήριξης της γεωργικής δραστηριότητας στις ορεινές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας μας.

Επένδυση στην αγροτική εκπαίδευση και κατάρτιση, τις συμβουλευτικές υπηρεσίες και τη συνεργασία για τη μεταφορά γνώσης και την προώθηση της καινοτομίας στην γεωργική πρακτική, δημιουργώντας το ΑKIS.

Προτεραιοποίηση των δράσεων για το κλίμα και το περιβάλλον μέσα από τα οικολογικά σχήματα του Πυλώνα Ι και τις γεωργοπεριβαλλοντικές παρεμβάσεις του Πυλώνα ΙΙ.

Με τον συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό για τη νέα ΚΑΠ και τους σημαντικότατους πόρους που διαθέτουμε, επιδιώκεται η ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέραπροσεγγίζοντας ισορροπημένα τις φιλοδοξίες της νέας ΚΑΠ για οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική αειφορία.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις