Άνευ προηγουμένου η πίεση στους αγρότες και κτηνοτρόφους

Η ενεργειακή και κλιματική κρίση, ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και οι πληθωριστικές πιέσεις ενέχουν τον κίνδυνο πρόκλησης μακροχρόνιων ζημιών στους αγρότες, πράγμα που πρέπει να αποφευχθεί, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση την λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων στο στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε..

“Σύμφωνα με δεδομένα και προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό, η συγκεντρωτική πραγματική αξία του προϋπολογισμού της ΚΑΠ κατά την περίοδο 2021-2027 θα μειωθεί κατά 21,95% σε σχέση με το 2020 και κατά 34,12% κατά το έτος 2027 σε σχέση με το 2020”, τόνισε παράλληλα ο υπουργός.

“Τα μέτρα πρέπει να είναι φιλόδοξα και καινοτόμα, συγκρίσιμα, με εκείνα που προτείνει η Επιτροπή για την ευρωπαϊκή βιομηχανία ως απάντηση στις ευρύτερες εξελίξεις. Χρειαζόμαστε μια συνολική, στρατηγική απάντηση, που θα περιλαμβάνει τον αγροδιατροφικό τομέα και προσβλέπουμε στις προτάσεις της Επιτροπής”, ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει φιλόδοξες και καινοτόμες πρωτοβουλίες για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησ την άμεση ενεργοποίηση του αποθεματικού κρίσης και επισήμανε ότι χρειαζόμαστε πρόσθετη ενωσιακή χρηματοδότηση και έκτακτες λύσεις σχεδιασμένες για τις ανάγκες κάθε χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ελληνική πρόταση συνυπέγραψαν δώδεκα χώρες και συγκεκριμένα, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβενία, ενώ, κατά τη συζήτηση, έλαβε τη στήριξη ακόμα πέντε χωρών, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Σλοβακίας.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις