Για τα ευφάνταστα προϊόντα του, όπως το ζαμπόν μοσχαρίσιο φούρνου με μαύρη τρούφα και το ζαμπόν γαλοπούλας φούρνου με superfoods μιλά στο FoodLife, ο Παναγιώτης Μουλκιώτης. Την Τετάρτη εγκαινιάζει και το πρώτο κατάστημα με την επωνυμία «Athenian Deli» στην Αθήνα

Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη

Με κτηνοτροφικό know how και ακολουθώντας πιστά τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής, η αλλαντοποιία Μουλκιώτη εξάγει τα προϊόντα της σε 11 χώρες ανά τον κόσμο ενώ, παρά τη δύσκολη συγκυρία, συνεχίζει να αναπτύσσεται και να καινοτομεί αναδεικνύοντας ελληνικές παραδοσιακές συνταγές. Το εντυπωσιακό για την εταιρεία της οικογένειας Μουλκιώτη, που ξεκίνησε την λειτουργία της το 1922 και πλέον έχει αναλάβει τα ηνία η τέταρτη γενιά, είναι ότι έχει δημιουργήσει προϊόντα, μοναδικά σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως είναι το προσούτο πρόβειο τετράμηνης ωρίμανσης, το αρνίσιο ζαμπόν, το σαλάμι αέρος σπηλιάς, και παράλληλα, έχει προχωρήσει σε μια σειρά από ευφάνταστες προσμίξεις μετατρέποντας τα αλλαντικά σε γκουρμέ είδη, υψηλής ποιότητας αλλά και διατροφικής αξίας. Μεταξύ αυτών είναι το ζαμπόν μοσχαρίσιο φούρνου με μαύρη τρούφα, το ζαμπόν γαλοπούλας φούρνου με superfoods, ενώ το χοιρινό λουκάνικο της εταιρείας με φέτα και ντομάτα, έχει αποσπάσει τέσσερα βραβεία και ένα πλατινένιο σε διεθνείς διαγωνισμούς αξιολόγησης προϊόντων.

«Όλα ξεκίνησαν από τον προπάππου μας, Ιωάννη Μουλκιώτη, βέρος κτηνοτρόφος, ο οποίος άρχισε να παρασκευάζει δικά του αλλαντικά και καπνιστά. Την σκυτάλη έδωσε στον παππού, Απόστολο και στη συνέχεια στον πατέρα μου Γεώργιο. Η συνέχεια της παράδοσης, ωστόσο, είχε έναν και μοναδικό στόχο, να παραμείνει αναλλοίωτη η ποιότητα. Σήμερα, η μονάδα παραγωγής μας βρίσκεται στην Μάνδρα Αττικής, όπου εκεί παρασκευάζονται όλα μας τα προϊόντα. Στο τιμόνι, βέβαια, της επιχείρησης βρίσκεται πλέον και η σύζυγός μου, Ελένη Λαζάρου» δηλώνει στο FoodLife, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου επιχειρήσεων Μουλκιώτης, Παναγιώτης Μουλκιώτης.

 Αλλαντοποιία Μουλκιώτη: Το πρώτο Athenian Deli

Το Athenian Deli, το οποίο άνοιξε τις πύλες του πριν από ένα χρόνο, αλλά λόγω της πανδημίας θα κάνει τα εγκαίνια του την Τετάρτη 22 Ιουνίου, αποτελεί την πρώτη κίνηση του Ομίλου στον τομέα του λιανικού εμπορίου με την μέθοδο δικαιόχρησης, και στόχο έχει να φέρει τους πελάτες σε φυσική επαφή με τα προϊόντα του. «Έχουμε φτιάξει το κατάστημα στου Ψυρρή, επηρεασμένο από την δεκαετία του ’50. Πρόκειται για ένα αλλαντοπωλείο-παντοπωλείο, που δημιουργήθηκε για να αναδείξει την κορυφαία ποιότητα των παραδοσιακών μας αλλαντικών, αλλά και να κάνει γνωστά στο κοινό και τυροκομικά προϊόντα από έλληνες παραγωγούς. Το κατάστημά μας διαθέτει και έναν χώρο, το κελάρι στο οποίο έχουμε κρασιά τοπικών παραγωγών, όπου εκεί πραγματοποιούνται εκδηλώσεις γευσιγνωσίας και παρουσιάσεις, ενώ οι πελάτες μας μπορούν να αγοράσουν και πρωτότυπα κρύα σάντουιτς, τα οποία φτιάχνονται με δικά μας προϊόντα» περιγράφει ο Π. Μουλκιώτης.

Η απόφαση του Ομίλου για τη δημιουργία του πρώτου της καταστήματος Athenian Deli, όμως δεν φαίνεται να σταματάει εδώ, αφού στόχος είναι να ανοίξουν και άλλα καταστήματα, ενώ η διοίκηση συζητά αυτή τη περίοδο για την ανάπτυξη τους μέσω franchise. Ήδη, όπως αναφέρουν τα στελέχη του υπάρχουν σοβαρές προτάσεις από την Γερμανία, αλλά και από άλλες χώρες. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το πρώτο κατάστημα του ομίλου λειτουργεί πάνω από 20 χρόνια στη Δυτική Αττική έχοντας κερδίσει τις εντυπώσεις του καταναλωτικού κοινού. Τα καινοτόμα προϊόντα της εταιρείας βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε 11 χώρες: Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρο, Γερμανία, Ισπανία κ.α. Στην εγχώρια αγορά φιλοξενούνται στα ράφια ντελικατέσεν καταστημάτων, σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και σε εστιατόρια ανά την ελληνική επικράτεια.

Ζαμπόν… από αρνί

Η ευφάνταστη γκάμα του ομίλου Μουλκιώτη περιλαμβάνει δεκάδες προϊόντα ωρίμανσης όπως είναι το προσούτο πρόβειο, το προσούτο μαύρο χοίρου και το χοιρινό. Τις εντυπώσεις έχει κερδίσει το σαλάμι αέρος σπηλιάς, ένα αλλαντικό που ωριμάζει σε συνθήκες σπηλιάς, το σαλάμι αέρος με μαύρη άγρια τρούφα, το ζαμπόν γαλοπούλας φούρνου με goji berry και blueberry αλλά και το πρόβειο μπέικον. «Είμαστε πολύ περήφανοι και για την κατηγορία των ζαμπόν μας, καθώς είναι η παγκόσμια πρωτοτυπία μας το αρνίσιο ζαμπόν, όπως και το ζαμπόν πρόβειο φούρνου με μυρωδικά και βότανα. 

Η εταιρεία μας μέχρι σήμερα έχει λάβει 28 βραβεία σε αξι­ολογήσεις προϊόντων κρέατος και αλλαντικών ανωτέρας ποιότητας, καθώς επίσης διαθέτει και 3 πιστοποιήσεις ISO για συμβατική αλλά και βιολογική επεξεργασία κρέατος» υπογραμμίζει ο επιχειρηματίας. Την γκάμα συμπληρώνουν τα χοιρομέρια, όπως το χοιρομέρι με σοκολάτα, όπου οι ιδιοκτήτες «πάντρεψαν» για πρώτη φορά την σοκολάτα με το κρέας κερδίζοντας άλλη μια πρωτιά σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ τα λουκάνικα της εταιρείας έχουν αποσπάσει μια σειρά από διεθνή βραβεία. Λουκάνικο χοιρινό γεμιστό με φέτα, ντομάτα και πράσινη πιπεριά, λουκάνικο πρόβειο με μυζήθρα, μάραθο και αγριόχορτα, αλλά και λουκάνικο κοτόπουλο γεμιστό με γραβιέρα Κρήτης είναι μόνο μερικά από τα καινοτόμα προϊόντα της κατηγορίας αυτής.

Νέα προϊόντα με ελληνικές παραδοσιακές συνταγές

Με στόχο να παντρέψει τις νέες τάσεις της γαστρονομίας με τις ελληνικές παραδοσιακές συνταγές, ο όμιλος Μουλκιώτη αποφάσισε να δημιουργήσει και μια σειρά προϊόντων από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Έτσι, παρασκεύασε λουκάνικο χωριάτικο Τρικάλων με πράσο, μορταδέλα μυκονιάτικη με φιστίκι, λιαστή ντομάτα, ελιές και μανιτάρια, αλλά και σαλάμι αέρος Τριπόλεως. «Θέλαμε να αναδείξουμε εκλεκτές παραδοσιακές συνταγές που υπάρχουν σε κάθε περιοχή της Ελλάδος, τις ιδιαίτερες, τις χειροποίητες, αυτές δηλαδή που παλαιότερα φτιάχνονταν μόνο στα σπίτια. Ταξιδέψαμε, λοιπόν, μιλήσαμε με κατοίκους και παρασκευάσαμε τις πιο εκλεκτές» καταλήγει ο επιχειρηματίας.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις