Η φήμη της ποιότητάς τους έχει πλέον εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στην αρχαιότητα το κρασί της Μήθυμνας θεωρούνταν το νέκταρ των Ολύμπιων Θεών, ενώ όπως εξιστορεί ο Όμηρος στην Ιλιάδα, η μυρωδάτη Λήμνος, που την άνοιξη θυμίζει απέραντη πλωτή έκθεση λουλουδιών, μεθούσε τους λάτρεις των κρασιών της κατά τον Τρωικό πόλεμο.

Φτάνοντας στο σήμερα, οι ντόπιες ποικιλίες σταφυλιού της περιοχής δίνουν εξαιρετικά κρασιά που ξεχωρίζουν για το λεπτό άρωμα και τη γεύση τους, ενώ η φήμη της ποιότητας τους έχει πλέον εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στις πανέμορφες πεδιάδες του ηφαιστιογενούς εδάφους της, καλλιεργείται η λευκή αρωματική ποικιλία Μοσχάτο Αλεξανδρείας από το οποίο παράγονται εξαιρετικά λευκά κρασιά και γλυκά κρασιά. Η ποικιλία αυτή χαρίζει κρασιά Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.) και Ονομασίας Προέλευσης Ελεγχόμενης (Ο.Π.Ε.), που βραβεύονται σε παγκόσμιους διαγωνισμούς και εκθέσεις.

Παράλληλα στην ανατολική πλευρά του νησιού καλλιεργείται η ερυθρή ποικιλία Λημνιό («Καλαμπάκι» στην τοπική ορολογία).

Πέραν της παραγωγής κρασιού, ξεχωριστή θέση στη Λήμνο κατέχει επίσης η παραγωγή τσίπουρου και ούζου στα περιβόητα λακαριά, τα τοπικά παραδοσιακά αποστακτήρια του νησιού. Σε μία επίσκεψή σας στη Λήμνο αξίζει να τα δοκιμάσετε, συνοδεία παραδοσιακών μεζέδων της περιοχής.

Mε πληροφορίες από visitgreece.gr

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις