Τα lockdown δεν εμπόδισαν μια αύξηση της τάξεως του 32% σε σχέση με το 2020.

Οι πωλήσεις γαλλικής σαμπάνιας ανέκαμψαν πέρυσι φτάνοντας ρεκόρ των 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όπως δήλωσαν οι παραγωγοί, η ζήτηση εκτινάχθηκε στα ύψη παρά τον παρατεταμένο αντίκτυπο των περιορισμών του Covid που επιβάρυνε τα εστιατόρια και τα μπαρ.

Αλματώδης αύξηση για τις πωλήσεις γαλλικής σαμπάνιας

Περίπου 322 εκατομμύρια μπουκάλια πουλήθηκαν το 2021, σημειώνοντας αύξηση 32% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όταν οι αποστολές μειώθηκαν κατά 20% κατά τη διάρκεια των περιορισμών για τον Covid παγκοσμίως, ανέφερε η εμπορική ένωση Comité Champagne στις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της.

Σύμφωνα με την Guardian, η γαλλική αγορά ανέφερε άλμα 25%, με πωλήσεις 142 εκατομμυρίων φιαλών, μια επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα του 2019, ενώ οι εξαγωγές έφτασαν το ρεκόρ των 180 εκατομμυρίων φιαλών λόγω της έντονης ζήτησης ιδίως από τις αγγλόφωνες χώρες. Η ανανέωση αποθεμάτων από εστιατόρια αντιπροσώπευε μέρος της ανάπτυξης, αλλά η επιτροπή είπε επίσης ότι με τον τουρισμό και πολλά εστιατόρια να υποφέρουν ακόμα, περισσότεροι άνθρωποι έπιναν σαμπάνια στο σπίτι.

«Οι πελάτες αποφάσισαν να περιποιηθούν τον εαυτό τους στο σπίτι και να δημιουργήσουν νέες στιγμές για ευχαρίστηση και κοινή χρήση, παρά τη θολή ατμόσφαιρα», ανέφερε. Η αύξηση της ζήτησης αιφνιδίασε ορισμένους οίκους, με τα αποθέματα να εξαντλούνται προσωρινά στην Dom Perignon και την Moët & Chandon, ενώ η Ruinart παρουσίασε ελλείψεις στην Ισπανία.

Η έκρηξη των πωλήσεων ήρθε καθώς οι αμπελώνες σαμπάνιας επλήγησαν από έντονους ανοιξιάτικους παγετούς που ακολουθήθηκαν από καλοκαιρινές βροχές πέρυσι, οι οποίες προκάλεσαν όλεθρο στη συγκομιδή κρασιού στη Γαλλία. Αλλά οι παραγωγοί σαμπάνιας κρατούν παραδοσιακά εκατομμύρια μπουκάλια κλειδωμένα στα κελάρια τους για να εξασφαλίσουν σταθερές προμήθειες από το ένα έτος στο άλλο.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις