Στην πανδημία αποδίδεται η μείωση εξαγωγών αφρώδους οίνου της Ευρωπαϊκής Ένωση.

Σημαντική μείωση σημειώθηκε στις εξαγωγές αφρώδους οίνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στο 2020, σύμφωνα με στα στοιχεία της Eurostat.  Συγκεκριμένα, το 2020, οι εξαγωγές αφρώδους οίνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήλθαν σε 494 εκατομμύρια λίτρα, αριθμός που παρουσιάζεται μειωμένος σε σχέση με τα 528 εκατομμύρια λίτρα που εξήχθησαν το 2019.

Αυτή ήταν η πρώτη μείωση στις εξαγωγές αφρωδών οίνων εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια δεκαετία (-6 % σε σύγκριση με το 2019). Όπως όλα δείχνουν, η πανδημία περιόρισε σημαντικά την ανάπτυξη του εμπορίου κρασιού καθώς πολλά μπαρ και εστιατόρια έκλεισαν με τη  ζήτηση του αφρώδους οίνου να μειώνεται.

Οι εξαγωγές αφρώδους οίνου πριν την πανδημία

Τα προηγούμενα χρόνια, οι εξαγωγές αυξάνονταν με μέσο ρυθμό 8% κάθε χρόνο, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται το 2014 όταν και σημειώθηκε +11% σε σύγκριση με το 2013.

Το 2020, οι τρεις μεγαλύτερες κατηγορίες αφρώδους οίνου που εξήχθησαν από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν prosecco (41%, 205 εκατομμύρια λίτρα), σαμπάνια (13%, 66 εκατομμύρια λίτρα) και cava (12%, 58 εκατομμύρια λίτρα).  Εν τω μεταξύ, τα κράτη μέλη εισήγαγαν 9,3 εκατομμύρια λίτρα αφρώδους οίνου από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αντιστοιχούσαν μόνο στο 2% της ποσότητας που εξήχθη.

αφρώδης οίνος

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις