Η ιστορία του και οι διάσημοι εκπρόσωποί του

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά δεν είναι πλήρεις εάν δεν περιλαμβάνουν ένα ποτήρι κρασί με τις χαρακτηριστικές εορταστικές φυσαλίδες. Γι’ αυτό και δικαίως ο Δεκέμβριος είναι αφιερωμένος στα αφρώδη κρασιά τα οποία εξαφανίζονται μέσα σε λίγες μέρες από τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Είτε επιλέξεις μια γαλλική σαμπάνια είτε ένα ιταλικό Prosecco, σημασία έχει να απολαύσεις τις γιορτινές στιγμές όπως ακριβώς ένα ποτήρι με αφρώδη οίνο.

Η ιστορία του αφρώδους οίνου 

Το αφρώδες κρασί υπάρχει εδώ και αιώνες. Οι αναφορές σε κρασί με φυσαλίδες χρονολογούνται από τους αρχαίους ελληνικούς και ρωμαϊκούς χρόνους, όταν οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι φυσαλίδες οφείλονταν σε διαφορετικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των φάσεων του φεγγαριού και των καλών ή κακών πνευμάτων. Ο σύγχρονος αφρώδης οίνος χρονολογείται περίπου από τη δεκαετία του 1660, όταν ένας μοναχός ονόματι Dom Perignon άρχισε να αναπτύσσει διαφορετικούς τύπους κρασιών υψηλής ποιότητας.

Οι φυσαλίδες στο αφρώδες κρασί εμφανίζονται λόγω πολλών παραγόντων – της ποσότητας ζάχαρης και μαγιάς στο κρασί, μαζί με το χρόνο που παλαιώνει το κρασί. Σε πολλές περιπτώσεις, ο τρόπος με τον οποίο οι οινοπαραγωγοί δημιουργούν αφρώδη οίνο είναι προσθέτοντας επιπλέον μαγιά και ζάχαρη στο κρασί που βρίσκεται ήδη σε μπουκάλια. Στη συνέχεια, τα μπουκάλια περιστρέφονται συστηματικά για μερικούς μήνες έως μερικά χρόνια ανάλογα με το κρασί.

Τα διάσημα αφρώδη κρασιά

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά μέρη όπου παρασκευάζεται ο αφρώδης οίνος. Τα πιο δημοφιλή είδη αντιστοιχούν γενικά στην περιοχή προέλευσής τους. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Σαμπάνια (Αφρώδης οίνος από την περιοχή Champagne της Γαλλίας)
  • Cava (ισπανικός αφρώδης οίνος)
  • Prosecco (ιταλικός αφρώδης οίνος)

Μπορείτε επίσης να βρείτε πολλά υπέροχα αφρώδη κρασιά από άλλα μέρη της Γαλλίας, της Καλιφόρνια, της Αργεντινής, του Καναδά και σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις