Πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος οι παραγωγοί μπύρας

Η αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω του πληθωρισμού, σε βαθμό που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες, αναμένεται να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα για τους ζυθοποιούς. Σε μια πρόσφατη έκθεση της Rabobank, αναφέρονται οι προκλήσεις της αύξησης τιμών για την κάλυψη του κόστους, ενώ δίνονται συμβουλές για το πώς πρέπει να ανταποκριθεί ο κλάδος.

Η έκθεση περιγράφει πώς η δραματική αύξηση του κόστους για τη βιομηχανία ζυθοποιίας είχε προφανείς επιπτώσεις στην τιμολόγηση εντός του κλάδου και υπογράμμισε πώς το αυξανόμενο κόστος έχει δημιουργήσει αυτό που αποκαλεί «σοβαρή συμπίεση περιθωρίου», καθώς οι ζυθοποιοί άργησαν να μετακυλίσουν τις αυξήσεις κόστους στους καταναλωτές λόγω φόβου μείωσης πωλήσεων.

Τα ευρήματα προσδιορίζουν πως οι ζυθοποιοί θα πρέπει να ακολουθήσουν μια λεπτή γραμμή μεταξύ της αύξησης των τιμών ώστε να διατηρήσουν τα λειτουργικά περιθώρια, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν τη μικρότερη δυνατή αντίσταση στη λειτουργική απόδοση από τις απώλειες όγκου.

Στην έκθεση Beer Quarterly 1 Q1 2023, ο ανώτερος αναλυτής της Rabobank – ποτά, Francois Sonneville, δήλωσε: «Ενώ οι ζυθοποιοί αντιμετώπισαν δραματικές αυξήσεις στο κόστος των εισροών πέρυσι, οι εκτιμήσεις μας δείχνουν ότι τα συμβόλαια και άλλοι μηχανισμοί τους επέτρεψαν να αποφύγουν τη χειρότερη αστάθεια στο σημείο τιμές».

Ανέφερε επίσης ότι, «από την άποψη του κόστους, οι ζυθοποιοί πιθανότατα πρέπει να αυξήσουν τις τιμές περισσότερο και για περισσότερο από ό,τι μιλούν επί του παρόντος δημοσίως». Πρότεινε ότι αυτό μπορεί να είναι ευκολότερο «αν έχουμε μια πιο μικρή ύφεση και/ή έναν οικονομικά υγιέστερο καταναλωτή από το αναμενόμενο, ή εάν οι εταιρείες κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών αρχίσουν επίσης να αυξάνουν περαιτέρω τις τιμές». Διαφορετικά, η συμβουλή των αναλυτών είναι ότι «οι ζυθοποιοί θα πρέπει να επανεξετάσουν τις μεσοπρόθεσμες προσδοκίες περιθωρίου και να αναζητήσουν καλύτερες επιδόσεις από καινοτομίες premium».

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις