Είναι μια περαστική τάση ή θα εδραιωθεί στον χώρο της οινοποιίας και της οινοποσίας;

Τα πορτοκαλί κρασιά έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. Γνωστά και ως κεχριμπαρένια, δεν είναι παρά λευκά κρασιά που παράγονται χρησιμοποιώντας τις μεθόδους των κόκκινων.  Η ονομασία τους ήταν άγνωστη πριν από 20 χρόνια, αλλά το στυλ και οι τεχνικές παραγωγής των κρασιών αυτών χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πριν.

Ουσιαστικά, τα πορτοκαλί κρασιά είναι λευκά που παράγονται με τις τεχνικές παρασκευής ερυθρών, όπως τα ροζέ είναι κόκκινα που παράγονται με τις μεθόδους παρασκευής λευκών. Ναι, το πορτοκαλί είναι το αντίστροφο του ροζέ. Σε καμία περίπτωση δεν θα τα αποκαλούσαμε συμβατικά ή κοινά, παρόλο που αρκετοί εμπορικά προσανατολισμένοι παραγωγοί παράγουν πλέον αυτού του είδους το κρασί. Ενώ μπορείτε να βρείτε μερικά μπουκάλια στα σούπερ μάρκετ, εξακολουθούν να καταλαμβάνουν μια πιο σπάνια θέση, ακόμα κι αν έχουν αυξηθεί σημαντικά με τα χρόνια.

Πολλοί άνθρωποι τα μπερδεύουν με τα βιολογικά κρασιά. Αλλά τα βιολογικά κρασιά πρέπει να συμμορφώνονται με ένα ευρύ φάσμα επιταγών, από τον τρόπο καλλιέργειας των σταφυλιών έως τον τρόπο παρασκευής του κρασιού, ενώ τα πορτοκαλί γεννιούνται απλώς από συγκεκριμένες τεχνικές οινοποίησης. Ωστόσο, τα καταστήματα που διαθέτουν μεγάλη ποικιλία από βιολογικά κρασιά είναι ίσως τα καλύτερα μέρη για να βρείτε πορτοκαλί.

Μερικοί επαγγελματίες του κρασιού έχουν επιτεθεί στo πορτοκαλί κρασί, απορρίπτοντας το στυλ ως παροδική μόδα. Ωστόσο, εάν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό πρόκειται για μια ιδιαίτερη εμπειρία οινοποσίας που σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις