Πώς θα "παραβιάσετε" σωστά τον βασικό οινικό κανόνα

Σίγουρα θα έχετε ακούσει τον κανόνα που θέλει το λευκό κρασί να συνδυάζεται με ψάρι και το κόκκινο κρασί με κρέας. Αυτός ήταν ένας εμπειρικός τρόπος γευσιγνωσίας για γενιές αλλά είναι ένα δόγμα που πρέπει να ακολουθήσετε σήμερα; Όπως τα περισσότερα πράγματα στον κόσμο του κρασιού, η απάντηση είναι περίπλοκη. Αλλά, τελικά, ορισμένοι κανόνες δημιουργήθηκαν για να παραβιάζονται και ο συγκεκριμένος είναι ένας από αυτούς. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις που πραγματικά θα ταξιδέψουν τον ουρανίσκο σας, εάν συνδιάσετε τα “αντίθετα”.  Να πώς θα το κάνετε σωστά!

Πώς δημιουργήθηκε ο κανόνας;

Ο πιθανός λόγος για τον οποίο αυτό το ρητό έγινε ο «χρυσός κανόνας» είναι επειδή είναι εύκολο να το θυμάστε και λειτουργεί καλά, τις περισσότερες φορές.  Ωστόσο, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη με το συνδυασμό κρασιού και φαγητού είναι να προσπαθήσετε να διατηρήσετε την ισορροπία στην ένταση της γεύσης. Το κρασί δεν πρέπει ποτέ να υπερισχύει του φαγητού (και το αντίστροφο). Αυτός είναι ο λόγος που οι σομελιέ δεν θα συνδύαζαν ένα πολύ ελαφρύ, λεπτό λευκό ψάρι σαν φιλέτο γλώσσας με ένα τολμηρό, κόκκινο κρασί: οι αποχρώσεις στο πιάτο θα μπερδεύονταν από τη δύναμη του κρασιού.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο αυτός ο κανόνας έγινε τόσο πανταχού παρών σχετίζεται με την υφή: Το κόκκινο κρέας τείνει να έχει πολύ λίπος, το οποίο μπορεί να κατακλύσει τον ουρανίσκο σας. Ένας τρόπος για να το “καθαρίσετε” είναι ένα κόκκινο κρασί με καλή ποσότητα τανίνης, μια ένωση στο κρασί που απαντάται φυσικά στους σπόρους, τους μίσχους και τη φλούδα των σταφυλιών. Τα μόρια τανίνης μπορούν να δεσμευτούν σε λιπαρές πρωτεΐνες και να βοηθήσουν στον καθαρισμό τους από τη γλώσσα σας, αναζωογονώντας τον ουρανίσκο σας στη διαδικασία. Επειδή τα λευκά κρασιά οινοποιούνται χωρίς φλούδες σταφυλιού, δεν έχουν αρκετή τανίνη για να εκτελέσουν την ίδια λειτουργία.

Έτσι, ο συνδυασμός λευκού κρασιού με ψάρι και κόκκινου κρασιού με κρέας έχει νόημα πολλές φορές. Όμως, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που μπορείτε να κάψετε το βιβλίο κανόνων με νόστιμα αποτελέσματα.

Λευκό κρασί με κρέας και κόκκινο με ψάρι: Πώς να το κάνεις σωστά

Σίγουρα, ένα κόκκινο κρασί μπορεί να υπερνικήσει ένα λευκό ψάρι, αλλά υπάρχει μεγάλη ποικιλία. Η Carrie Lyn Strong, σομελιέ στην Strong Wine Consulting, πιστεύει ότι τα κόκκινα κρασιά μπορούν να συνδυαστούν καλά με πιο έντονα αρωματισμένα ψάρια: «Μέτρια κόκκινα κρασιά από όλο τον κόσμο, όπως grenache, pinot noir, tempranillo και cabernet franc, προσφέρουν φρούτα από κόκκινα και μαύρα μούρα, μπαχαρικά και γήινες νότες που ενισχύουν τις καπνιστές γεύσεις του ψητού τόνου, του ξιφία και του σολομού”. Όχι μόνο αυτά τα ψάρια είναι πιο έντονα αρωματισμένα, αλλά παρασκευές όπως το ψήσιμο στη σχάρα προσθέτουν ακόμα μεγαλύτερη διάτρηση καθιστώντας τα ικανά να αντέχουν σε πιο τολμηρές γεύσεις στο κρασί σας.

Από την άλλη πλευρά, τα κόκκινα κρέατα μπορούν να λειτουργήσουν με λευκό κρασί, αν είναι το σωστό. Μπορείτε να συμπληρώσετε τον πλούτο της γεύσης του χοιρινού, του αρνιού ή του βοείου κρέατος με ένα “γεμάτο” λευκό κρασί, όπως ένα λευκό Côtes du Rhône ή Friulano, ή μπορείτε να αντιπαραβάλετε αυτήν την έντονη γεύση με μια ζωηρή επιλογή όπως η σαμπάνια ή το chenin blanc.

Διαβάστε επίσης: 

Ποιο κρασί πάει με κάθε τυρί: Οι ιδανικοί συνδυασμοί 

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις