Το ταξίδι του foodlife και της στήλης «Οινογνώστης» δεν θα μπορούσε να μην ξεκινήσει από την Νεμέα.

Του Δημήτρη Χριστούλια

Τον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα, το χωριό μου, που είναι γνωστό σε όλον τον κόσμο για το κρασί του. Το φημισμένο Αγιωργήτικο.

Μια ποικιλία που ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο έχοντας αποκτήσει φανατικούς φίλους. Πλέον στην περιοχή υπάρχουν πολλά οινοποιεία που παράγουν κρασιά υψηλής ποιότητας που έχουν διακριθεί σε κορυφαίους διαγωνισμούς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχει Έλληνας, που να μην έχει απολαύσει ένα «φρέσκο» ή ένα παλαιωμένο Αγιωργήτικο. Δικαίως, η Νεμέα έχει χαρακτηρισθεί «η καρδιά της ερυθράς οινοποίησης». Ένας ευλογημένος τόπος στον οποίο παράγεται ένα από τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο. Σε αυτό έχουν συμβάλει τόσο ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νεμέας όσο φυσικά τα οινοποιεία, τα διαμάντια της φημισμένης οινικής περιοχής της Πελοποννήσου.

Πίσω όμως από το κρασί βρίσκονται οι άνθρωποι. Οι αμπελοκαλλιεργητές, οι οποίοι με μεράκι και γνώση καλλιεργούν την νεμεάτικη γη και τρυγούν τους καρπούς της κάθε Σεπτέμβριο για να φτάσει το Αγιωργήτικο στα χέρια των πολύπειρων οινοποιιών. Μάλιστα η φετινός τρύγος έχει δώσει στα Αγιωργήτικα κρασιά μια αξεπέραστη ποιότητα. Και οι οινόφιλοι σε όλον τον κόσμο ανυπομονούν να γευτούν τα Αγιωργήτικα του 2021!       

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις