Μόνο το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου φέτος υπήρξαν 584 αιτήματα στις τοπικές αρχές για αποζημιώσεις

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και οι αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών πλήττουν τους οινοποιούς στη διάσημη περιοχή Μπορντό της Γαλλίας. Για κάποιους μάλιστα δεν είναι βιώσιμο να διατηρούν τα οινοποιεία τους ανοιχτά, με αποτέλεσμα να ξεριζώνουν τα αμπέλια τους και να ζητούν κυβερνητικές αποζημιώσεις.

«Έχει γίνει πολύ δύσκολο», σημειώνει ένας παραγωγός κρασιού της περιοχής περιγράφοντας την τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίζουν. «Τα επόμενα πέντε χρόνια, θα δούμε λιγότερα αμπέλια στο Μπορντό», δηλώνει μιλώντας στο CNBC η Sylvie Courselle, γεωπόνος μηχανικός και οινολόγος στο Château Thieuley.

Σύμφωνα με στοιχεία των τοπικών αρχών, όπως επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, μόνο το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου φέτος υπήρξαν 584 αιτήματα στις τοπικές αρχές για αποζημιώσεις, από οινοποιούς που θέλουν είτε να τερματίσουν εντελώς την παραγωγή τους είτε να διαφοροποιήσουν τη χρήση της γης τους. Συνολικά, τα αιτήματα αυτά αντιστοιχούν σε σχεδόν 5.000 εκτάρια αμπελώνων που πρόκειται να αλλάξουν χρήση.

«Η κλιματική αλλαγή μπορεί να το επιταχύνει αυτό», εξηγεί η Courselle, καθώς τα τελευταία χρόνια οι οινοπαραγωγοί έπρεπε να αντιμετωπίσουν χαλαζοπτώσεις, παγετούς και ξηρασίες που επηρεάζουν σημαντικά τις καλλιέργειές τους. Σύμφωνα με την ίδια, η μεγαλύτερη πρόκληση για τους οινοποιούς τα επόμενα χρόνια θα είναι η πρόσβαση στο νερό.

Ωστόσο τα προβλήματα στο Μπορντό δεν περιορίζονται στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ιστορικά, η φημισμένη αυτή περιοχή της Γαλλίας εστιάζει στην παραγωγή κόκκινου κρασιού, όμως τώρα, οι καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο στη μπύρα και σε ελαφρύτερα κρασιά. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, ο αριθμός των ενεργών ζυθοποιών  έχει αυξηθεί από 322 το 2009 σε 2.500 το 2021.

Επιπλέον, τα στοιχεία του γαλλικού ινστιτούτου OFDT δείχνουν ότι οι πωλήσεις κρασιού μειώθηκαν τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο μεταξύ του 2000 και του 2020. Την ίδια περίοδο, σημειώθηκε αύξηση 7% στις πωλήσεις μπύρας.

Και την ίδια στιγμή, οι πωλήσεις γαλλικών κρασιών στο εξωτερικό μειώνονται επίσης. Η Γαλλία κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά κρασιού μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία. Ωστόσο, το 2022, η Γαλλία είδε τις εξαγωγές κρασιού της να μειώνονται κατά 5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις