Πού πίνουν την περισσότερη ποσότητα κατά κεφαλήν

Η μπύρα λατρεύεται σε κάθε γωνιά του κόσμου, αλλά σε ποιες χώρες πίνουν την περισσότερη ποσότητα κατά κεφαλήν; Τα δεδομένα, από την Kirin Holdings, παρουσίασαν τις χώρες των οποίων οι πολίτες έπιναν την περισσότερη μπύρα ανά άτομο το 2020. Οι χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης βρίσκονται καταλαμβάνουν τις περισσότερες θέσεις στο top 10, κυρίως λόγω πολιτιστικών χαρακτηριστικών, αλλά και επειδή η μπύρα εξακολουθεί να είναι πολύ προσιτή εκεί.

Αυτές είναι οι χώρες του κόσμου που πίνουν την περισσότερη μπύρα

10) Ιρλανδία – 81.6 l

Η αγάπη των Ιρλανδών για την μπύρα, είτε πρόκειται για Murphy’s, Beamish, Kilkenny είτε για κάποια άλλη, μπορεί εν μέρει να οφείλεται στο ότι το κρασί δεν είναι φθηνό στην χώρα, με ελάχιστη τιμή 7,40 ευρώ για ένα μπουκάλι.

9) Σλοβακία – 81.7 l

Παρά το γεγονός ότι οι Τσέχοι γείτονές τους καταναλώνουν περίπου 100 λίτρα περισσότερη μπύρα ανά άτομο ετησίως, οι Σλοβάκοι εξακολουθούν να κάνουν καλή προσπάθεια. Η διαφορά οφείλεται εν μέρει στο ότι όταν οι δύο χώρες ήταν ενωμένες ως Τσεχοσλοβακία, η ζυθοποιία συγκεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στις περιοχές παραγωγής λυκίσκου που είναι τώρα η Τσεχία.

8) Λιθουανία – 84.1 l

Η κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ στη Λιθουανία είναι επίσης μια από τις υψηλότερες στον κόσμο, με τον μέσο Λιθουανό να καταναλώνει 13,22 λίτρα αιθανόλης ετησίως. Φαίνεται ότι ένα όχι ασήμαντο ποσοστό αυτού του αλκοόλ έρχεται με τη μορφή μπύρας.

7) Ναμίμπια – 84,8 l

Η Ναμίμπια είναι χώρα της Νότιας Αφρικής στην ακτή του Ατλαντικού. Η Namibia Breweries Limited, που εξαγοράστηκε από τη Heineken μαζί με την Distell, παράγει μάρκες όπως η Tafel και η Windhoek lager, και επίσης παρασκευάζει Amstel και Heineken κατόπιν άδειας.

Ελληνικές μικροζυθοποιίες

pixabay

Οι κορυφαίοι προορισμοί της Ευρώπης για τους λάτρεις της μπύρας

6) Εσθονία – 86.4 l

Κορυφαία από τους λάτρεις της μπύρας στη Βαλτική σε αυτή τη λίστα, η Εσθονία δεν έχει στην πραγματικά τις λογικές τιμές που έχουν ορισμένες άλλες χώρες που βρίσκονται σε αυτήν τη λίστα, με μια μπύρα στο Ταλίν να κοστίζει 3,83 £ κατά μέσο όρο, μια τιμή που εξακολουθεί να φαίνεται πολύ υψηλή σε σύγκριση με τις παμπ του Λονδίνου.

5) Γερμανία – 92,4 l

Είναι λογικό ότι το σπίτι του Oktoberfest θα είχε υψηλή κατανάλωση μπύρας, αλλά η Γερμανία έπεσε από την τρίτη θέση το 2019 στην πέμπτη το 2020, ένα φαινόμενο που μπορεί να έχει να κάνει με το κλείσιμο των μπαρ κατά τη διάρκεια του lockdown (αν και ο φόρος μπύρας της χώρας ανεστάλη για να βοηθήσει τις γερμανικές ζυθοποιίες να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της πανδημίας).

4) Ρουμανία – 95,2l

Η Ρουμανία σίγουρα παρασκευάζει το μερίδιο που της αναλογεί, συμπεριλαμβανομένης της αγαπημένης ανατολικοευρωπαϊκής μπύρας, Timisoreana, και την καταναλώνει επίσης. Ενώ η χώρα αύξησε πρόσφατα τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο αλκοόλ, η τιμή της εξακολουθεί να είναι προσιτή.

Oktoberfest vegan

Unsplash

3) Πολωνία – 96,1 l

Η Πολωνία είναι η ένατη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής μπύρας στον κόσμο, και φαίνεται ότι η εγχώρια κατανάλωση προκαλεί εύλογη μείωση σε αυτή.

2) Αυστρία – 96,8 l

Ένας Αυστριακός οινοποιός είχε πει κάποτε ότι «χρειάζεται πολλή μπύρα για να φτιάξεις κρασί», μια φιλοσοφία που πιθανώς συμμερίζονται και άλλα επαγγέλματα. Από το Ottakringer στη Βιέννη μέχρι το Stiegl στο Σάλτσμπουργκ, η Αυστρία έχει εξελίξει την μπύρα σε μια καλή τέχνη. Η μπύρα είναι τόσο δημοφιλής στη χώρα που έχει ακόμη και το δικό της πολιτικό κόμμα που επικεντρώνεται γύρω από όσα την αφορούν.

1) Τσεχία – 181,9 l

Καταναλώνοντας σχεδόν διπλάσια ποσότητα από οποιοδήποτε άλλο έθνος, ο μέσος Τσέχος καταναλώνει 320 μπύρες το χρόνο. Εάν πλήρωναν τις τιμές του Λονδίνου (με μια μέση μπύρα να κοστίζει 5,50 £ σύμφωνα με το Finder), αυτό θα τους επέστρεφε σχεδόν 1.800 £ κάθε χρόνο. Στη μέση τιμή της Πράγας που ανέρχεται σε £1,44, ο συγκεκριμένος υπολογισμός γίνεται πολύ πιο λογικός στα £460.

Διαβάστε επίσης: 

Γιατί πρέπει να πίνουμε πάντα την μπύρα μας με αφρό

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις