Όλα όσα μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό σου ένα ποτήρι κόκκινο κρασί

Η απόλαυση ενός ποτηριού κόκκινου κρασιού πλούσιου σε αντιοξειδωτικά μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από το να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε μετά από μια κουραστική μέρα και να κάνετε το δείπνο πιο νόστιμο. Όταν καταναλώνεται σε περιορισμένες ποσότητες το κόκκινο κρασί έχει μερικά εκπληκτικά υγιεινά οφέλη για τον οργανισμό μας.

Κόκκινο κρασί: Τα οφέλη για τον οργανισμό σου

Βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Παρά το γεγονός ότι περιέχει φυσικά σάκχαρα, το κόκκινο κρασί μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία. Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να μειώσει το σάκχαρό σας για έως και 24 ώρες, κάτι που μπορεί να είναι ευεργετικό για όσους έχουν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αν και το κόκκινο κρασί δεν πρέπει να υποκαθιστά τα φάρμακα για τη διαχείριση της γλυκόζης του αίματος και τα σχέδια θεραπείας, μπορεί να είναι μια χρήσιμη διατροφική προσθήκη με μέτρο.

Ενισχύει τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία

Το κόκκινο κρασί είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικά που βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις ασθένειες. Η ρεσβερατρόλη, ένας τύπος πολυφαινόλης που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της βραχυπρόθεσμης μνήμης. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η ρεσβερατρόλη έχει στην πραγματικότητα τη δύναμη να μειώνει τις βλάβες που προκαλούνται από τη στέρηση ύπνου, όπως τα ελλείμματα μνήμης, και μπορεί να ενισχύσει την ικανότητά σας για μάθηση και τις γνωστικές λειτουργίες επεξεργασίας σας.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου

Προκύπτουν πρόσφατες μελέτες που επισημαίνουν ότι το κόκκινο κρασί μπορεί να έχει την ικανότητα να μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου αποτρέποντας την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του οισοφάγου. Αυτό συμβαίνει επειδή η ρεσβερατρόλη, μια πολυφαινόλη στο δέρμα του σταφυλιού μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με ερευνητές του καρκίνου.

Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Ένα από τα πιο διάσημα οφέλη του κόκκινου κρασιού είναι η ικανότητά του να βελτιώνει δυνητικά την υγεία της καρδιάς. Η κατανάλωση τροφών και ποτών πλούσιων σε πολυφαινόλες, όπως το κόκκινο κρασί, έχει συσχετιστεί εδώ και καιρό με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Το κόκκινο κρασί έχει τη δύναμη να προστατεύει την επένδυση των αιμοφόρων αγγείων στην καρδιά, ενώ επίσης ενισχύει την HDL, ή την «καλή» χοληστερόλη που βοηθά το σώμα σας να ξεπλύνει την κακή χοληστερόλη.

Προάγει την υγεία των ματιών

Με ιδιότητες ενίσχυσης των αγγείων, το κόκκινο κρασί μπορεί να βελτιώσει τη μικροκυκλοφορία στο μάτι. Αυτή η διαδικασία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη προβλημάτων που σχετίζονται με τα μάτια, όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και το γλαύκωμα, τα οποία συμβάλλουν στην απώλεια όρασης.

Διατηρεί την υγεία των δοντιών

Νέα δεδομένα υποδεικνύουν ότι το κόκκινο κρασί, ειδικά αυτές οι ωφέλιμες πολυφαινόλες για τις οποίες έχουμε μιλήσει τόσο πολύ, μπορεί στην πραγματικότητα να καταπολεμήσει τα επιβλαβή βακτήρια στο στόμα, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στη φθορά των δοντιών και στην ασθένεια των ούλων. Αποτρέποντας τα βακτήρια από το να κολλήσουν στα δόντια και τα ούλα, το κόκκινο κρασί ουσιαστικά τα εμποδίζει να προκαλούν τερηδόνα ή πλάκα.

Βοηθά στην καταπολέμηση των ιών

Ένα από τα οφέλη του περιλαμβάνει ιδιότητες ενίσχυσης του ανοσοποιητικού, χάρη στο αντιοξειδωτικό του περιεχόμενο. Το κόκκινο κρασί μπορεί επίσης να ενισχύσει το μικροβίωμα ή τα υγιή βακτήρια του εντέρου. Ένα υγιές μικροβίωμα μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη ασθένειας, ενώ ένα ανθυγιεινό μικροβίωμα μπορεί να μειώσει την ανοσολογική σας λειτουργία, καθιστώντας σας πιο επιρρεπείς στο να αρρωστήσετε.

Διαβάστε επίσης: 

Αυτές οι χώρες είναι πρωταθλήτριες στην κατανάλωση κρασιού

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις