Το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας εκτιμά το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.

Της Αμαλίας Σοφιανοπούλου

Έως και 18,5% ακριβότερο φαίνεται πώς θα είναι φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι συγκριτικά με πέρυσι, γεγονός που αποδίδεται στο μεγάλο κύμα ανατιμήσεων που έχει ταράξει την αγορά.  Τα στοιχεία προκύπτουν από το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ) έπειτα από έρευνα των τιμών στις αλυσίδες Supermarkets, τα καταστήματα λιανικής (πχ ζαχαροπλαστεία/ κρεοπωλεία κτλ) και τη Βαρβάκειο αγορά.

Συγκεκριμένα, το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι εκτιμάται ότι θα κοστίζει 9,3 % έως 18,5 % περισσότερο από το αντίστοιχο τραπέζι του 2020 με μια μέση τιμή να φτάνει από 82,56 έως 113,90 ευρώ για 6-8 άτομα.

Ενδεικτικά, οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται στα τυποποιημένα μελομακάρονα (+60,9%), στους τυποποιημένους κουραμπιέδες (+52,2%), στο μαρούλι (+46,2%), στα πορτοκάλια (+41,5%) και στη φέτα (+23,8%). Όσον αφορά τα παραδοσιακά φαγητά που συναντάμε στο γιορτινό τραπέζι, η γαλοπούλα παρουσιάζει αύξηση +15,3% ενώ το χοιρινό +3,8%.  Τα μόνα προϊόντα που παρουσιάζουν μείωση σε σχέση με πέρυσι είναι τα αναψυκτικά (-27,5%) και το κρασί (-14,3%).  Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η αγορά των Χριστουγέννων του 2020 λειτούργησε υπό καθεστώς lock down.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις