Ανοιχτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά .

Του Δημήτρη Χριστούλια

Την χρυσή τομή για τον περιορισμό των ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά, όπως είναι τα τρόφιμα προσπαθεί να βρει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, την στιγμή που οι ανατιμήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα έχουν λάβει τη μορφή χιονοστιβάδας. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και το επιτελείο του, κάνουν τους υπολογισμούς τους προκειμένου να προσδιορίσουν το κόστος που θα έχει στα δημοσιονομικά έσοδα η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΦΠΑ που εισπράττει το κράτος μόνο από το κρέας ξεπερνάει ετησίως τα 500 εκατ. ευρώ και από το ψωμί τα 200 εκατ. ευρώ.

Το μεγάλο δίλημμα για την κυβέρνηση είναι εάν θα περάσει η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα στον καταναλωτή ή θα το καρπωθούν οι επιχειρηματίες. Την στιγμή μάλιστα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα νέο κύμα ακρίβειας που θα επιφέρει ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά που θα φτάσουν ακόμη και το 30%. Επίσης, στην κυβέρνηση αναμένουν να δουν πώς θα επηρεασθούν οι τιμές των προϊόντων μετά και τις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού για τις επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα των αγροτών και τη μείωση στον ΦΠΑ στα λιπάσματα.

Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα δράσεων με στόχο την ενίσχυση των παραγωγικών ομάδων, με την προϋπόθεση όμως ότι όχι απλά δεν θα αυξηθούν περεταίρω οι τιμές αλλά θα προβούν και σε μειώσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη και εάν ληφθεί τελικά η απόφαση για τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα θα είναι ένα προσωρινό μέτρο με διάρκεια λίγων μηνών. Το ζητούμενο είναι η οποιαδήποτε κρατική παρέμβαση να γίνει άμεσα αντιληπτή από τους καταναλωτές, οι οποίοι δέχονται αλλεπάλληλα πλήγματα από την ακρίβεια στο ρεύμα, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο θέρμανσης και τα τρόφιμα. Πλέον είναι μονόδρομος η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, μετά και από την δημοσιοποίηση του πληθωρισμού από την Eurostat για άνοδο στο 5,5% τον Ιανουάριο.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις