Το πανετόνε που φτιάχνεται στις φυλακές της Πάντοβα κέρδισε μια θέση στην λίστα με τα καλύτερα της Ιταλίας.

Το πανετόνε είναι το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο κέικ της Ιταλίας, κάτι σαν την ελληνική βασιλόπιτα. Η παρασκευή του είναι ιδιαίτερα περίτεχνη και χρονοβόρα, γι’ αυτό το να κατακτήσεις μια θέση στην λίστα με τα καλύτερα πανετόνε της Ιταλίας, όπως έκανε το παρασκευαστήριο Pasticceria Giotto, είναι σπουδαία διάκριση. Μόνο που το συγκεκριμένο παρασκευαστήριο έχει και έναν επιπλέον λόγω να υπερηφανεύεται καθώς πρόκειται για πανετόνε που φτιάχνονται μέσα στην φυλακή της Πάντοβα, αποκλειστικά από κρατούμενους.

Τα πανετόνε που φτιάχνονται μέσα στην φυλακή της Ιταλικής πόλης Πάντοβα

Σύμφωνα με το New York Times, το Pasticceria Giotto βρίσκεται στο σωφρονιστικό ίδρυμα Due Palazzi, στα περίχωρα της Πάντοβα, στη βορειοανατολική Ιταλία. Εκεί, 6 ημέρες της εβδομάδα, οι κρατούμενοι υπό την επίβλεψη τεσσάρων επαγγελματιών ζαχαροπλαστών παρασκευάζουν μπισκότα, πίτες, μαντολάτα, σοκολάτα και παγωτό, με το πανετόνε να είναι η σπεσιαλιτέ τους.

Ο Τζιοβάνι, είναι τρόφιμος των φυλακών που εργάζεται στο αρτοποιείο τα τελευταία πέντε χρόνια της 23χρονης ποινής του: «Πριν από τη φυλακή δεν είχα δοκιμάσει ποτέ το panettone», είπε, «αλλά μου αρέσει πολύ, και κάθε Χριστούγεννα παίρνω πέντε ή έξι και τα στέλνω στην οικογένειά μου στη Σικελία».

Το πρόγραμμα αρτοποιεία, το οποίο ξεκίνησε το 2005, διευθύνεται από το Work Crossing Cooperative, μια μη κερδοσκοπική ομάδα που διαχειρίζεται προγράμματα εργασίας στις φυλακές στην περιοχή. Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο συνεταιρισμός άνοιξε ακόμη και μια βιτρίνα του Pasticceria Giotto στην Πάντοβα.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις