Στον Αρχάγγελο παράγονται 7000-12.000 τόνοι τραγανά και γαλανά κεράσια τον χρόνο. 

Τo γαλανό – άσπρο κεράσι Αρχαγγέλου είναι μια ειδική ποικιλία που καλλιεργείται στον Αρχάγγελο του δήμου Αλμωπίας από τη δεκαετία του 1950 και λόγω των σακχάρων τους,  διατίθενται κυρίως στη βιομηχανία για χρήση στη ζαχαροπλαστική. Ο πρόεδρος της κοινότητας Αρχάγγελου Διονύσης Δρένος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως έχουν ήδη ξεκινήσει οι ενέργειες προκειμένου αυτή η συγκεκριμένη ποικιλία να καταστεί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). «Είναι ένα ακόμη δώρο της ελληνικής γης και είμαστε αποφασισμένοι να μην το αφήσουμε να εξαφανιστεί», είπε.

Τα ειδικά και υψηλά σάκχαρα που περιέχουν τα γαλανά κεράσια, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα, δίνουν στα είδη ζαχαροπλαστικής μια ιδιαίτερη νοστιμιά», σημειώνει ο πρόεδρος της κοινότητας Αρχάγγελου και προσθέτει ότι παρά τη χαμηλή τιμή παραγωγού, που πολλές φορές τους ζημιώνει, όλοι «τα καλλιεργούμε, τόσο για συναισθηματικούς λόγους, αλλά και για πρακτικούς, με κύριο στόχο να μην εκλείψουν σαν ποικιλία από τη χώρα μας». Άλλωστε, όπως εξηγεί, με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να είναι πλέον ξεκάθαρα ορατές «βλέπουμε ότι οι ελληνικές ποικιλίες ανταποκρίνονται καλύτερα στην ελληνική γη έναντι των ξενόφερτων».

Σήμερα, η παραγωγή γαλανού – άσπρου κερασιού στον Αρχάγγελο, ανέρχεται σε 1500 τόνους, όταν «κάποτε ξεπερνούσε ακόμη και τους 3.000 τόνους», θυμάται ο κ. Δρένος και προσθέτει ότι η συγκομιδή τους γίνεται από τα μέσα Ιουνίου μέχρι και τα μέσα Ιουλίου, ανάλογα με το υψόμετρο που κάποιος τα καλλιεργεί. Κατά τον ίδιο, η τιμή παραγωγού δεν ξεπερνά τα 45-50 λεπτά το κιλό, όταν το κόστος παραγωγής υπερβαίνει τα 35 λεπτά το κιλό, με τα 25 λεπτά το κιλό εξ αυτών μάλιστα, να αφορά μόνο τα εργατικά έξοδα. Στο πλαίσιο αυτό, παράλληλα με το αίτημα που έχει ήδη κατατεθεί προκειμένου το γαλανό – άσπρο κεράσι του Αρχάγγελου να καταστεί ΠΟΠ, οι παραγωγοί έχουν αιτηθεί κρατικής ενίσχυσης ανά κιλό, ή ακόμη και καθορισμό ελάχιστης τιμής αγοράς τους από τον καλλιεργητή, ώστε «να καταφέρουμε την απρόσκοπτη καλλιέργειά του», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δρένος.

Ο Αρχάγγελος είναι το πρώτο χωριό της Πέλλας όσον αφορά στην παραγωγή πρώτης ποιότητας κερασιών όπου καλλιεργούνται περίπου 120.000 δέντρα και παράγονται 7000-12.000 τόνοι τραγανά και γαλανά κεράσια τον χρόνο.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις