Το 19% των ανηλίκων στερήθηκαν βασικά αγαθά την χρονιά που μας πέρασε.

Στη δημοσιότητα δόθηκε η “Αναφορά Φτώχειας 2021” από το Ελληνικό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας, η οποία προέκυψε από στοιχεία που αντλήθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ και αφορούν το έτος 2020. Σύμφωνα με την αναφορά, 71% των φτωχών νοικοκυριών δεν κατάφερε να τα βγάλει πέρα με το μηνιαίο εισόδημα του ενώ ως “κατόφλι της φτώχειας” ορίστηκαν τα 5.266 ευρώ.

Ο Σπύρος Ψύχας, μέλος του ΔΣ του ΕΔΚΦ, ανέφερε κατά την παρουσίαση: «Το 45% των φτωχών νοικοκυριών στερήθηκε τη σωστή διατροφή. Το 19% των ανηλίκων στερήθηκαν βασικά αγαθά. Δώδεκα χρόνια πριν το ποσοστό αυτό ήταν στο 12%, κοντά στον ευρωπαϊκό μέσον όρο. Το 2020 το 28,9% του πληθυσμού κινδύνεψε λόγω φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Αυτό παραμένει σταθερό για 13 χρόνια».

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε πως: «Έχουμε βγάλει δυο νέα επιδόματα έτσι ώστε να βοηθούμε τον ωφελούμενο πολίτη να αντιμετωπίσει νέες ανάγκες οι οποίες προκύπτουν και συμβαδίζουν με τους στόχους της κοινωνικής πρόνοιας. Δηλαδή, τον στόχο της ανεξάρτητης  διαβίωσης και το στόχο της αποϊδρυματοποίησης. Μιλώ συγκεκριμένα για το επίδομα αναδοχής και το επίδομα γέννησης που έχει δημογραφικούς σκοπούς.  Επιπλέον ενισχύσαμε τα επιδόματα εκεί που υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη.  Δηλαδή, εμείς βρήκαμε το εξής παράλογο για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού: ότι αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη οικονομική ανάγκη, δηλαδή οι άστεγοι και οι κακοποιημένες γυναίκες οι οποίες διαμένουν σε ξενώνες προσωρινής φιλοξενίας, να μην εντάσσονται ως δικαιούχοι στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Ο αριθμός δεν είναι μεγάλος, η αδικία είναι πάρα πολύ μεγάλη, οπότε το διορθώσαμε».

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις