Οι αυξήσεις θα ξεπεράσουν το 200% υπό την απειλή της ενεργειακής κρίσης.

Η ενεργειακή κρίση πλήττει σοβαρά γεωργία και κτηνοτροφία, καθώς οι τιμές των λιπασμάτων αλλά και των ζωοτροφών σημειώνουν τους τελευταίους μήνες ραγδαία αύξηση, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε μεταξύ άλλων αναφέρει ότι οι τιμές πετρελαίου σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 15% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021 ενώ έχουν ανέλθει σε επίπεδα που έχουμε να δούμε από το 2014. Το κόστος του φυσικού αερίου συνέχισε, επίσης, να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα.

Σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2020, οι τιμές των περισσότερων λιπασμάτων συνέχισαν να είναι σημαντικά υψηλότερες τον Ιανουάριο του 2022. Ειδικότερα, οι τιμές της ουρίας, ενός στερεού αζωτούχου λιπάσματος, για το οποίο το αέριο αποτελεί σημαντικό παράγοντα, ήταν κατά 245% υψηλότερες από εκείνες του τελευταίου τριμήνου του 2020. Οι τιμές των φωσφορούχων πετρωμάτων αυξήθηκαν κατά 111%.

Ελαφρά αύξηση σημείωσαν και οι τιμές των χοιριδίων αλλά παραμένουν κατά 13-14 % χαμηλότερες από ό,τι πριν από ένα έτος. Να σημειωθεί ότι οι τιμές σε καύσιμα, λιπάσματα και ζωοτροφές, αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω το προσεχές χρονικό διάστημα εξαιτίας του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, με τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες να εκφράζουν ανησυχίες για το κόστος παραγωγής.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις