Ποιοι λόγοι οδήγησαν στην εκτόξευση της τιμής των αυγών

Το Πάσχα πλησιάζει και φαίνεται ότι φέτος το καθιερωμένο “τσούγκρισμα” των αυγών θα κοστίσει ακριβά σε κάθε νοικοκυριό.

Οι τιμές των αυγών τόσο στη χώρα μας όσο και παγκοσμίως έχουν εκτοξευθεί και οι λόγοι που προκάλεσε αυτή την άνοδο είναι συγκεκριμένοι. Ο πρώτος από αυτούς είναι το “ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών” σε Γαλλία και ΗΠΑ, εξαιτίας της οποίας προκλήθηκε εξάλειψη πάνω από 19 εκατομμυρίων πουλερικών από πτηνοτροφικές φάρμες. Στην περίπτωση της Γαλλίας δε, το πλήγμα είναι το μεγαλύτερο που καταγράφηκε, καθώς θανατώθηκε το 8% των πουλερικών.

Tην ίδια στιγμή ο πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία φαίνεται ότι επηρεάζει καταλυτικά την παγκόσμια αγορά και κατ’ επέκταση και την αγορά αυγών. Η Ουκρανία αποτελεί το σιτοβολώνα της Ευρώπης και η αδυναμία της να εξάγει σιτηρά και κυρίως καλαμπόκι έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους πτηνοτρόφους. Η έλλειψη καλαμποκιού έχει προκαλέσει μεγάλες αυξήσεις στα συμβόλαια προμήθειάς με αποτέλεσμα οι πτηνοτρόφοι να αναγκάζονται να αυξήσουν τις τιμές των παραγόμενων προϊόντων.

Η ακρίβεια στα αυγά πλήττει το κέρδος και των αρτοποιών και των εταιρειών τροφίμων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν καθημερινά το αυξημένο κόστος παραγωγής των αγαθών τους καθώς έπειτα από τις αυξημένες τιμές σε ενέργεια, έρχεται και η ακρίβεια στις πρώτες ύλες, η οποία μοιραία μετακυλίεται στο καλάθι του καταναλωτή.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις