Η τρέχουσα κατάσταση του καφέ συνδέεται άμεσα με τη Βραζιλία.

Tα παγκόσμια αποθέματα κόκκων καφέ είναι αυτή τη στιγμή τα χαμηλότερα από το 200. Σύμφωνα με αριθμούς που δημοσίευσε τη Δευτέρα η ICE Futures US, μόλις 65 εκατομμύρια κιλά κόκκων arabica διατηρούνται αυτή τη στιγμή σε αποθέματα, τα χαμηλότερα αποθέματα που έχει καταγράψει το χρηματιστήριο από τον Φεβρουάριο του 2000, αναφέρει το Bloomberg. Ο επιχειρηματικός ιστότοπος προσθέτει ότι αυτές οι φθίνουσες προμήθειες έχουν ωθήσει τις τιμές για τους κόκκους ανά κιλό σε υψηλό δεκαετίας.

Έρχεται το τέλος του καφέ;

Γιατί μειώνονται τα παγκόσμια αποθέματα καφέ;

Η πανδημία έχει εκτοξεύσει τα αποθέματα σχεδόν όλων των προϊόντων, αλλά η τρέχουσα κατάσταση του καφέ συνδέεται άμεσα με τη Βραζιλία, τον κορυφαίο παραγωγό καφέ στον κόσμο. Η βιομηχανία του καφέ ήταν ήδη προετοιμασμένη για άσχημα νέα με μια τρομερή σοδειά το 2021 που συνδέεται με κακές συνθήκες καλλιέργειας, αλλά καθώς οι τιμές αποστολής συνεχίζουν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο, πολλοί από τους προμηθευτές της Βραζιλίας φέρεται να εξοικονομούν χρήματα πουλώντας απλώς τους κόκκους τους στο σπίτι.

Ωστόσο, η ναυτιλία από μόνη της δεν ευθύνεται για την έλλειψη. Το Bloomberg αναφέρει ότι η Βραζιλία αντιπροσωπεύει επί του παρόντος το 39% των παγκόσμιων αποθεμάτων που παρακολουθούνται από το ICE Futures, από το 55% που σημειώθηκε πέρυσι. «Οι χαμηλές μετοχές στο χρηματιστήριο είναι ένας από τους ανοδικούς παράγοντες που προσθέτουν στο ράλι του καφέ», φέρεται να είπε ο Fernando Maximiliano, αναλυτής της StoneX στη Βραζιλία.

Ως αποτέλεσμα, δεν θα είναι έκπληξη αν οι τιμές του καφέ συνεχίσουν να ανεβαίνουν τους επόμενους μήνες και το επόμενο έτος. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, τα Starbucks ανακοίνωσε ότι θα ανέβαζαν τις τιμές τους για τρίτη φορά από τον Οκτώβριο του 2021. Η εταιρεία κατηγόρησε την αύξηση κυρίως σε ζητήματα εργασίας και πληθωριστικό κόστος και δεν ανέφερε συγκεκριμένα τα αποθέματα καφέ ή τη Βραζιλία. Ωστόσο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Kevin Johnson είπε: “Προβλέπουμε ότι οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας θα συνεχιστούν στο άμεσο μέλλον.”

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις