Οι αυξημένες θερμοκρασίες στην ατμόσφαιρα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή έχουν επηρεάσει τη γεωργία και την προσφορά τροφίμων υψηλής ζήτησης.

Στις μέρες μας, υπάρχουν τρόφιμα που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν στο εγγύς μέλλον. Εάν η κλιματική αλλαγή συνεχίσει την πορεία της, είναι πιθανό αγαπημένα τρόφιμα που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής μας διατροφής, όπως ο αγαπημένος μας καφές, να εξαφανιστούν.

Ο καφές είναι ένα από τα ροφήματα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο. Η εμμονή με την καφεΐνη κυριαρχεί στη ζωή μας, καθώς οι περισσότεροι δεν μπορούν να ξεκινήσουν την καθημερινότητά τους χωρίς ένα φλιτζάνι καφέ.

Η τεράστια κατανάλωση καφεΐνης όχι μόνο μας προκαλεί νευρικότητα, αλλά κατασκευάζει πάνω από 400 εκατομμύρια χρησιμοποιημένα πλαστικά ποτήρια κάθε μέρα που μετατρέπονται σε σκουπίδια. Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επίσης αυξήσει την κατανάλωση καφέ, καθώς αυτή τη στιγμή είναι το νούμερο ένα υγρό που καταναλώνεται στα νοικοκυριά.

Οι αυξανόμενες κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν την καλλιέργεια κόκκων καφέ όπως και άλλα τρόφιμα. Η αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου, η ρύπανση και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας συμβάλλουν στην καλλιέργεια κόκκων καφέ. Υπάρχουν πάνω από εκατό διαφορετικά είδη καφέ, όλα αναπτύσσονται σε θερμότερα κλίματα. Ο κόκκος του καφέ είναι ένα εκλεκτό φυτό και απαιτεί ένα συγκεκριμένο περιβάλλον για να ανθίσει μέσα.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ, η ορεινή περιοχή της Κολομβίας, γνωστή για τους νόστιμους κόκκους καφέ της, θερμαίνεται 0,5 βαθμούς Φαρενάιτ (0,3 Κελσίου) ανά δεκαετία. Μια μελέτη που διεξήχθη από μια ομάδα επιστημόνων διαπίστωσε ότι ο αριθμός των ημερήσιων ωρών ηλιακού φωτός στην περιοχή έχει μειωθεί κατά 19% τις τελευταίες δεκαετίες. Η μείωση του ηλιακού φωτός επηρεάζει τη φυσική παραγωγή ενός επιτυχημένου δέντρου καφέ.

Τέλος, καθώς το κλίμα συνεχίζει να αλλάζει και οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται, οι πληθυσμοί των εντόμων θα αυξηθούν. Ο αυξανόμενος πληθυσμός των εντόμων οφείλεται στη μειωμένη ευρωστία των δέντρων και στην ικανότητά τους να διαστέλλονται με υψηλότερες θερμοκρασίες. Τα έντομα καταστρέφουν τους κόκκους καφέ και μειώνουν την πυκνότητα του εδάφους, γεγονός που απειλεί περαιτέρω την παραγωγή κόκκων καφέ.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις