Καταγράφουν αύξηση κατά 8,09% σε σχέση με πέρσι

Ρεκόρ ακόμη μία χρονιά κατέγραψαν οι εξαγωγές της ελληνικής φράουλας ενώ ανοδικά κινήθηκε και η τιμή της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas, οι εξαγωγές φράουλας από την αρχή του χρόνου μέχρι τις 5 Ιουλίου 2024, ανήλθαν σε 77.909 τόνους έναντι 75.852 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2023, καταγράφοντας αύξηση κατά 8,09%.

Σε ό,τι αφορά τη συγκομιδή και εξαγωγή θερινών φρούτων και λαχανικών, συνεχίστηκε με καλύτερους ρυθμούς, με τις μέχρι σήμερα ποσότητες καρπουζιών να ανέρχονται σε 128.146.τόνους έναντι 121.036 πέρσι 5,9%,  βερίκοκκων 17.930 τ. έναντι 18.459 τ. -2,9%  ,ροδάκινων 25.583 τ. έναντι 18.769 τ 36,3%, νεκταρινιών 23.036 τ. έναντι 14.380 τ +60,2%, κερασιών 28.905 τ. έναντι 17.485 τ.65,3%.

«Υποσχόμενοι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος»

Όπως επισημαίνει ο Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου, Γιώργος Πολυχρονάκης, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι υποσχόμενοι μήνες για την εξαγωγή με την συγκομιδή πυρηνόκαρπων που εκτιμάται ότι θα είναι σημαντική και θα αντιμετωπίσει μικρό ανταγωνισμό στην αγορά από την Ιταλία. Η ζήτηση για ροδάκινα και νεκταρίνια είναι μεγάλη καθώς η εμπορική περίοδος εξελίσσεται και ο καιρός στις καταναλωτικές αγορές βελτιώθηκε, η ζήτηση ανέβηκε πιο ψηλά και η προσφορά αυξάνει με τις τιμές κυρίως ροδάκινων να πιέζονται από προσφορά ισπανικών.

Η εμπορική περίοδος κερασιών 2024 συνεχίζεται με υψηλότερες τιμές από ό,τι το 2023, με τάσεις καταγραφής ρεκορ,  λόγω της πτώσης της προσφοράς σε διάφορες ευρωπαϊκές περιοχές παραγωγής και των επιπτώσεων του καιρού. Η ζήτηση ήταν πολύ υψηλότερη από την προσφορά, γεγονός που έχει οδηγήσει σε μεγάλη ένταση στις ευρωπαϊκές αγορές μέχρι στιγμής. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατέστρεψαν μέρος των ποσοτήτων προς συγκομιδή αυτού του φρούτου.
Η εμπορική περίοδος καρπουζιών βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και με ζεστό τον καιρό, η κατανάλωση είναι υψηλή και οι τιμές σταθερά υψηλές. Ωστόσο, εκτίμησε, σύντομα θα δούμε τις τιμές να μειώνονται ελαφρώς, κάτι που συμβαίνει κάθε χρόνο όταν η σεζόν έχει ξεκινήσει καλά. Εποχικά, η ζήτηση είναι υψηλή. Τις τελευταίες εβδομάδες επεκράτησαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες στις καταναλωτικές αγορές, γι’ αυτό και η ζήτηση ήταν πολύ υψηλή και ιδιαίτερα στα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως το καρπούζι και το πεπόνι, είχαν μεγάλη ζήτηση.
Τέλος, σημειώνει ο κ. Πολυχρονάκης, αναμένεται επίσης να βελτιωθούν οι εξαγωγές μας στην Ευρώπη, καθώς οι ποσότητες που συγκομίζονται αυξάνονται σταδιακά γιατί μέχρι τώρα η ιδιαίτερη ζήτηση της εγχώριας αγοράς και οι τιμές δεν ήταν ανταγωνιστικές, στις τιμές των ευρωπαϊκών καταναλωτικών αγορών, με συνέπεια τη μειωμένη ροή των εξαγωγών τους.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις