Ρεκόρ ίδρυσης νέων επιχειρήσεων το 2021
Περισσότερες από 40.000 εταιρείες λειτούργησαν το 2021 ενώ έκλεισαν περίπου 10.000
Του Δημήτρη Χριστούλια
Ένα σημαντικό ρεκόρ καταγράφει φέτος η ελληνική οικονομία και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Από τις αρχές του χρόνου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου λειτούργησαν στην χώρα μας 38.398 νέες επιχειρήσεις και έκλεισαν μόλις 9.290. Με αυτά τα δεδομένα είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι συστάσεις εταιρειών θα ξεπεράσουν την φετινή χρονιά τις 40.000 και οι διαγραφές τις 10.000.
Δηλαδή για κάθε μια επιχείρηση που κλείνει ανοίγουν άλλες τέσσερις. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό ρεκόρ αν αναλογισθεί κανείς, ότι φέτος είναι περισσότερες οι επιχειρήσεις που λειτούργησαν ακόμη και από την περσινή χρονιά, που επίσης συστάθηκαν πολλές νέες εταιρείες. Και τα στοιχεία από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.
Πέρυσι, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς άνοιξαν 37.895 επιχειρήσεις, δηλαδή περίπου 2.000 λιγότερες σε σχέση με φέτος και έκλεισαν 15.477, περίπου 5.000 περισσότερες από αυτές που θα σταματήσουν την δραστηριότητά τους την φετινή χρονιά. Συνοψίζοντας, φέτος λειτούργησαν για πρώτη φορά περισσότερες επιχειρήσεις σε σχέση με πέρυσι και έβαλαν «λουκέτο» λιγότερες επιχειρήσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς από αυτές τις επιχειρήσεις που έκλεισαν οι περισσότερες επειδή δεν κατάφεραν να είναι κερδοφόρες και οι λιγότερες εξαιτίας συνταξιοδότησης των ιδιοκτητών τους.
Από αυτές που λειτούργησαν φέτος για άλλη μια φορά διαπιστώνεται ότι οι ΙΚΕ, δηλαδή οι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρίες, είναι αυτές που βρίσκονται στην πρώτη θέση της λίστας με το είδος των εταιρειών που επιλέγουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες να ιδρύσουν. Αναλυτικότερα, μέσα στο 2021 λειτούργησαν 12.467 ΙΚΕ και ακολουθούν οι Ατομικές Επιχειρήσεις με 10.509, οι Ετερόρρυθμες Εταιρείες (ΕΕ) με 4.814, οι Ανώνυμες Εταιρείες (ΑΕ) με 1.233 και οι Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) με 321.
Ο αριθμός των επιχειρήσεων που άνοιξαν φέτος είναι ιδιαίτερα μεγάλος, ωστόσο όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι φορέων, πρόκειται στην πλειονότητά τους για επιχειρηματικές δραστηριότητας εντάσεως εργασίας, δηλαδή για πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που πρώτο στόχο έχουν να εξασφαλίσουν την απασχόληση στον ιδρυτή της εταιρείας και ίσως σε κάποια από τα μέλη της οικογένειάς του.
Στις περισσότερες φορές πρόκειται για καφέ, κομμωτήρια, μικρά καταστήματα τροφίμων αλλά και επιτηδευματίες όπως ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί και άλλοι επαγγελματίες τεχνικών επαγγελμάτων οι οποίοι δημιουργούν ατομικές επιχειρήσεις, δηλαδή εκδίδουν Δελτία Παροχής Υπηρεσιών, τα γνωστά «μπλοκάκια» για να μπορούν να είναι νόμιμοι.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις