Το βαρόμετρο των τιμών των βασικών προϊόντων διατροφής στις διεθνείς αγορές αυξήθηκε τον Νοέμβριο.

Η αύξηση αυτή οφείλεται στην ισχυρή ζήτηση για σιτάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα, ανέφερε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO ήταν κατά μέσο όρο 134,4 μονάδες αυτόν τον μήνα, στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούνιο του 2011 και 1,2% υψηλότερο από τον Οκτώβριο. Ο δείκτης, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς τιμές των κοινών εμπορευμάτων τροφίμων, ήταν 27,3 % υψηλότερος από τον Νοέμβριο του 2020.

Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών του FAO οδήγησε στη συνολική άνοδο του Νοεμβρίου, σημειώνοντας αύξηση 3,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η ισχυρή παγκόσμια ζήτηση εισαγωγών παρέμεινε για βούτυρο και γάλα σε σκόνη, καθώς οι αγοραστές προσπάθησαν να εξασφαλίσουν τις προμήθειες με την πρόβλεψη της σύσφιξης των αγορών.

Ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών του FAO αυξήθηκε κατά 3,1% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ήταν 23,2% υψηλότερος από το επίπεδό του πέρυσι. Οι τιμές εξαγωγής αραβοσίτου αυξήθηκαν ελαφρά και οι διεθνείς τιμές ρυζιού παρέμειναν γενικά σταθερές, ενώ οι τιμές του σιταριού έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2011. Η αύξηση αντανακλά την ισχυρή ζήτηση εν μέσω περιορισμένων προμηθειών, ιδίως σιταριού υψηλότερης ποιότητας, ενώ οι τιμές υποστηρίχθηκαν επίσης από ανησυχίες για άκαιρες βροχοπτώσεις στο Αυστραλία και αβεβαιότητα σχετικά με πιθανές αλλαγές στα εξαγωγικά μέτρα στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο δείκτης τιμών ζάχαρης του FAO ήταν 1,4 % υψηλότερος τον Νοέμβριο από ό,τι τον Οκτώβριο και σχεδόν 40 % πάνω από το επίπεδό του τον Νοέμβριο του 2020. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στις υψηλότερες τιμές της αιθανόλης, αν και οι μεγάλες αποστολές από την Ινδία και οι θετικές προοπτικές για τις εξαγωγές ζάχαρης από την Ταϊλάνδη μετριάστηκαν η ανοδική πίεση στις τιμές.

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO μειώθηκε κατά 0,3% από το υψηλό ρεκόρ που επιτεύχθηκε τον Οκτώβριο, αντανακλώντας τις χαμηλότερες τιμές για τα έλαια σόγιας και κραμβέλαιου καθώς και τις χαμηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου. Οι διεθνείς τιμές του φοινικέλαιου παρέμειναν σταθερές.

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO μειώθηκε κατά 0,9%, για τέταρτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση. Επηρεασμένοι από τις μειωμένες αγορές χοιρινού κρέατος από την Κίνα οδήγησαν σε χαμηλότερες διεθνείς τιμές, ενώ οι τιμές των αιγοπροβάτων μειώθηκαν επίσης απότομα λόγω των αυξημένων εξαγώγιμων προμηθειών από την Αυστραλία. Οι τιμές του κρέατος βοοειδών και πουλερικών ήταν σε μεγάλο βαθμό σταθερές.

Ρεκόρ παραγωγής δημητριακών

Η νέα Έκθεση Προμήθειας και Ζήτησης Δημητριακών του FAO, που δημοσιεύτηκε επίσης σήμερα, προβλέπει την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών σε 2.791 εκατομμύρια τόνους το 2021, νέο ρεκόρ και 0,7% υψηλότερη από το προηγούμενο έτος. Σε σύγκριση με το 2020, η παγκόσμια παραγωγή χονδροειδών σιτηρών και ρυζιού αναμένεται να αυξηθεί, αντίστοιχα, κατά 1,4 τοις εκατό και 0,9 τοις εκατό, ενώ για το σιτάρι θα μειωθεί κατά 1,0 τοις εκατό.

Η παγκόσμια κατανάλωση δημητριακών το 2021/2022 προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,7 % σε 2 810 εκατομμύρια τόνους, ενώ τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών μέχρι το κλείσιμο των εποχών το 2022 προβλέπεται να μειωθούν κατά 0,9 % από τα επίπεδα ανοίγματος. Η επακόλουθη αναλογία αποθεμάτων προς χρήση 28,6 % «θα εξακολουθούσε να δείχνει μια άνετη κατάσταση εφοδιασμού συνολικά», σύμφωνα με τον FAO.

Ο FAO προβλέπει ότι το παγκόσμιο εμπόριο δημητριακών το 2021/2022 θα αυξηθεί κατά 0,7% σε 480 εκατομμύρια τόνους, με την αναμενόμενη επέκταση του παγκόσμιου εμπορίου σιταριού κατά 2,2 % να αντισταθμίζει μια πιθανή συρρίκνωση του εμπορίου χονδροειδών σιτηρών.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις