Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εκτόξευσε την τιμή του

Την υψηλότερη τιμή των τελευταίων χρόνων συναντούν οι ευρωπαίοι καταναλωτές στο ψωμί, με την αύξηση να έχει φτάσει σχεδόν το 20%. Ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, τις δύο μεγαλύτερες παραγωγούς σιταριού, η ενεργειακή κρίση και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα συντέλεσαν ώστε να γίνει το βασικότερο αγαθό σε κάθε νοικοκυριό πιο ακριβό από ποτέ.

Ψωμί: Κατά 22,8% αυξήθηκε η τιμή του στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την Eurostat, η μέση τιμή του ψωμιού στην ΕΕ ήταν κατά 18% υψηλότερη τον Αύγουστο, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, με βάση στοιχεία της Eurostat. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2017, όταν η Eurostat ξεκίνησε να κρατά στατιστικά στοιχεία. Τον Αύγουστο του 2021 η μέση τιμή του ψωμιού αυξήθηκε κατά 3% σε ετήσια βάση.

Στο 22,8% έφτασε η αύξηση στην τιμή του ψωμιού στην Ελλάδα, πολύ πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ταυτόχρονα, η χώρα μας βρίσκεται στην 11η θέση στην κατάταξη με τις μεγαλύτερες αυξήσεις της τιμής του ψωμιού, σύμφωνα με τα στοχεία της Eurostat.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση καταγράφονται στην Ουγγαρία και τη Λιθουανία, με 66% και 33% αντίστοιχα. Οι χαμηλότερες καταγράφονται στη Γαλλία (8%), την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο (10%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή η Eurostat επιβεβαίωσε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών, στο 9,1% τον Αύγουστο, λόγω των υψηλών τιμών στην ενέργεια και τα τρόφιμα.

Διαβάστε επίσης:

Σούπερ μάρκετ: Μικραίνουν οι συσκευασίες και “εξαφανίζονται” οι προσφορές

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις