Η πρώτη δράση που θα «τρέξει» θα αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.

Του Δημήτρη Χριστούλια 

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση των πρώτων προσκλήσεων του νέου ΕΣΠΑ για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μέχρι το Πάσχα ή το αργότερο στις αρχές Μαΐου, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα ανακοινώσει την πρώτη δράση του νέου ΕΣΠΑ που θα αφορά τη γενική επιχειρηματικότητα. Η δράση σε πρώτη φάση θα έχει προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ, με προοπτική να διατεθεί ακόμη 1 δισ. ευρώ σε δεύτερη φάση.  Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη ανάπτυξη, με όλες τις εταιρείες ανεξαρτήτου μεγέθους και κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται να μπορούν να λάβουν κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Μάλιστα σε αυτές τις δύο δράσεις αναμένεται να κατανεμηθούν πάνω από το 60% του συνολικού ΕΣΠΑ καθώς πλέον ο στόχος είναι διττός: να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις που επενδύουν στην καινοτομία και στην ψηφιοποίηση αλλά και στην ενεργειακή μετάβαση κάνοντας χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με στόχο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα θα διατεθεί 1 δισ. ευρώ για την δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων.

Αλλαγές εκ βάθρων αναμένεται να γίνουν στο νέο ΕΣΠΑ σε σχέση με το ΕΣΠΑ 2014-2020, οι οποίες θα αφορούν, μεταξύ άλλων, το μοντέλο χρηματοδότησης των επιχειρήσεων με απώτερο στόχο την μεγέθυνση τους. Το νέο ΕΣΠΑ δεν θα περιλαμβάνει πλέον πολλές και μικρές προσκλήσεις αλλά λίγες και μεγάλες που θα διαρκούν πάρα πολύ χρόνο. Αυτό θα γίνει προκειμένου να έχουν όλες οι επιχειρήσεις, από όλους τους κλάδους της οικονομίας τον χρόνο που επιθυμούν για να συντάξουν τους φακέλους τους. Ουσιαστικά θα δίνεται ταυτόχρονη πρόσβαση στη χρηματοδότηση από πολλές επιχειρήσεις. 

Το βασικότερο όμως είναι ότι οι επιχειρήσεις θα λαμβάνουν πολύ σύντομα τις επιδοτήσεις σε διάστημα περίπου 2 μήνες, χρόνος αρκετά μικρός αν αναλογισθεί κανείς ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι επιδοτήσεις δινόντουσαν μετά από 1,5 χρόνο. Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι να μην υπάρξει χρηματοδοτικό κενό ανάμεσα στο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 και σε αυτό που θα ξεκινήσει όπως όλα δείχνουν εντός του Απριλίου. Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα οι υπηρεσίες ήδη δουλεύουν για τις εγκρίσεις του νέου ΕΣΠΑ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εφαρμοστικός νόμος για το νέο ΕΣΠΑ θα ψηφιστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες και το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου και ο οποίος εισάγει μία σειρά παρεμβάσεων για την απλούστερη και ταχύτερη εφαρμογή των συγχρηματοδοτούμενων δράσεων. Επίσης, εισάγεται ένα νέο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου των δράσεων προκειμένου το ΕΣΠΑ να καταστεί αρκετά απλό χωρίς να βάζει γραφειοκρατικά εμπόδια, κάτι το οποίο γινόταν σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν. Εξάλλου η γραφειοκρατία ήταν και ο βασικός λόγος για τον οποίο ορισμένες εταιρείες προσπαθούν να λάβουν κονδύλια του ΕΣΠΑ. Παρόλα αυτά η χρησιμότητα του ΕΣΠΑ στην ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς είναι ιδιαίτερα σημαντική και αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέκτησε την 1η θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε απορρόφηση κονδυλίων.

Την ίδια στιγμή, στην τελική ευθεία βρίσκεται και η ανάπτυξη ενός νέου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων  που θα υποστηρίζει αποτελεσματικά το σύνολο των δράσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία συγχωνεύσεων επιτελικών δομών, εισάγονται δύο νέες υπηρεσίες για να “τρέχουν” έργα κρατικών ενισχύσεων και δημιουργείται ξεχωριστή δομή ειδικά για τις Περιφέρειες.

Επιπλέον, δημιουργείται νέα μονάδα για τον διαχωρισμό των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, και ενισχύεται η Ειδική Υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων στο κομμάτι της διαχείρισης των χρηματοδοτικών εργαλείων.

Παράλληλα τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναπτύσσουν ένα σύστημα για να αποφεύγεται η διπλή χρηματοδότηση, να υπάρχει ξεκάθαρη στρατηγική, τι θα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και τι θα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ θεσμοθετήθηκε και ένας μηχανισμός ωρίμανσης έργων το οποίο έχει βασικό όχημα το ΤΑΙΠΕΔ. Δηλαδή στο ΤΑΙΠΕΔ θα κατευθύνονται τα έργα που θα προτεραιοποιούνται από την Κυβερνητική Επιτροπή Στρατηγικών Δημοσίων Συμβάσεων που χρίζουν ιδιαίτερης μέριμνας. Συνολικά, τα κονδύλια που θα κατανεμηθούν στην Ελλάδα από την Πολιτική Συνοχής για την περίοδο 2021-2027 ξεπερνούν τα 26 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 7% σε σχέση με την αντίστοιχη κατανομή της περιόδου 2014-2020.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις