Πώς θα επηρεάσει ο νέος περιορισμός της αγοράς φυτικών ελαίων την βιομηχανία τροφίμων

Η Ινδονησία, η μεγαλύτερη παραγωγός φοινικέλαιου παγκοσμίως, άρχισε να εφαρμόζει πλήρες εμπάργκο στις εξαγωγές του προϊόντος αυτού, ένα μέτρο που κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο την αγορά φυτικών ελαίων. Οι αρχές της Ινδονησίας διευκρίνισαν ότι το εμπάργκο αφορά το σύνολο των εξαγωγών των λαδιών, περιλαμβανομένου του ακατέργαστου και του επεξεργασμένου φοινικέλαιου. Η Ινδονησία αντιμετωπίζει προβλήματα εφοδιασμού, καθώς οι παραγωγοί προτιμούν να στέλνουν τα αποθέματά τους στο εξωτερικό για να εκμεταλλευθούν και την άνοδο των τιμών.

Το εμπάργκο στις εξαγωγές φοινικελαίου αναμένεται να έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στην βιομηχανία τροφίμων καθώς ορισμένα σνακ αναμένεται να γίνουν πιο ακριβά. Το φοινικέλαιο υπάρχει περίπου στο ήμισυ όλων των συσκευασμένων προϊόντων που πωλούνται στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων δημοφιλών εμπορικών σημάτων όπως τα μπισκότα Oreo της Mondelez και το άλειμμα Nutella της Ferrero. Σύμφωνα με την ίδια την ιστοσελίδα της, μόνο η Mondelez αγοράζει περίπου το 0,5% της συνολικής παγκόσμιας προσφοράς φοινικέλαιου για τα προϊόντα της γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο τα αγαπημένα σνακ να γίνουν πιο ακριβά το επόμενο διάστημα.

Οι κατασκευαστές τροφίμων προτιμούν το φοινικέλαιο για την υφή του και την έλλειψη γεύσης ή οσμής – πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να προσθέσει πυκνότητα και ουσία στα τρόφιμα χωρίς να επηρεάζει τη γεύση. Το φοινικέλαιο δεν περιέχει επίσης τρανς λιπαρά, οπότε πολλοί κατασκευαστές το προωθούν ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στο βούτυρο και σε άλλα λιπαρά πρόσθετα τροφίμων. Ωστόσο, τα οφέλη του φοινικέλαιου για την υγεία σε σχέση με τα εναλλακτικά προϊόντα είναι συζητήσιμα.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις