Εν όψει έκτακτων συνθηκών και σημαντικών ανατιμήσεων καταναλωτικών προϊόντων.

Κατατέθηκε στη Βουλή από τον Άδωνι Γεωργιάδη η τροπολογία για το πλαφόν στα καύσιμα και προϊόντα, με ισχύ έως τις 30 Ιουνίου 2022. Η τροπολογία αφορά πλαφόν στην τιμή των καυσίμων και άλλων προϊόντων που είναι απαραίτητα για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή.

Με απόφαση του αρμόδιου οργάνου ελέγχου επιβάλλονται σε βάρος οποιουδήποτε παραβαίνει την απαγόρευση ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης σωρευτικά ή διαζευτικά κυρώσεις ως εξής:

  • Σύσταση με σκοπό την παύση της παράνομης πρακτικής και τη συμμόρφωση εντός οριζόμενης με την απόφαση αποκλειστικής προθεσμίας.
  • Πρόστιμο από 5.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ

Επίσης με απόφαση απόφαση του αρμοδίου οργάνου της αρχής ελέγχου επιβάλλονται σε βάρος του ελεγχόμενου προσώπου πρόστιμο έως 50.000 ευρώ, εάν αυτό αποκρύψει, παραποιήσει ή δεν προσκομίσει τα στοιχεία που ζητούνται από τις αρμόδιες αρχές ή παρεμποδίσει με οποιοδήποτε τρόπο την άσκηση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η στρατιωτική εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Επικράτεια της Ουκρανίας και η συνεχιζόμενη αρνητική επίδραση της πανδημίας του κορωνοϊου, προκαλούν έκτακτες και εξαιρετικές συνθήκες σημαντικών ανατιμήσεων καταναλωτικών προϊόντων που οφείλονται στη διαταραχή των συνθηκών της παγκόσμιας οικονομίας και των εφοδιαστικών αλυσίδων συγκεκριμένων προϊόντων και πρώτων υλών.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις