Το 10% των επιχειρήσεων του κλάδου σκέφτεται να προχωρήσει σε αναστολή λειτουργίας

Της Ρομίνας Νικηφόρου

Για πρώτη φορά στα χρονικά στον κλάδο των αρτοποιείων μπαίνει «λουκέτο» σε επιχειρήσεις για οικονομικούς λόγους καθώς έως τώρα οι επιχειρήσεις έκλειναν συνήθως όταν ο επαγγελματίας έβγαινε σε σύνταξη και δεν υπήρχε διάδοχη κατάσταση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, συνολικά σε 204 αρτοποιεία σε ολόκληρη τη χώρα έχει μπει το τελευταίο διάστημα «λουκέτο» λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Πάνω από 50 εξ αυτών στην περιοχή της Αθήνας καθώς και σε περίπου 150 φούρνους της επαρχίας. Ο αριθμός αυτός μάλιστα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αυξηθεί καθώς βάσει των ίδιων στοιχείων, άνω του 10% των επιχειρήσεων του κλάδου έχει συσσωρευμένες ζημιές και σκέφτεται να προχωρήσει σε αναστολή της λειτουργίας του.

Το ενεργειακό κόστος είναι εκείνο που πιέζει ασφυκτικά τις επιχειρήσεις σε συνδυασμό και με τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών (σιτάρι, ηλιέλαιο, ζάχαρη), οδηγώντας σε διπλασιασμό του συνολικού λειτουργικού κόστους τους.

Την ίδια στιγμή, από τις αρχές του 2022 καταγράφεται πτώση του τζίρου της τάξεως του 20% λόγω της μείωσης της κατανάλωσης, που έχει ως συνέπεια την απώλεια εσόδων συνολικά για τον κλάδο περί το μισό δισ. ευρώ.

Νέες ανατιμήσεις

Σε ό,τι αφορά στην τιμή του ψωμιού κ. Μούσιος εξήγησε ότι είναι αναπόφευκτες οι νέες αυξήσεις εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από την πλευρά της Πολιτείας. Σημείωσε δε ότι έως τώρα οι ανατιμήσεις που έχουν γίνει στο ψωμί (μία τον Νοέμβριο του 2021 και άλλη μία τον Μάρτιο του 2022) – στους φούρνους συγκεκριμένα, χωρίς να περιλαμβάνονται τα σούπερ μάρκετ- φτάνουν το 15-16%.

Τα μέτρα που ζητά η Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος από την Πολιτεία ώστε οι επιχειρήσεις να παραμείνουν βιώσιμες είναι:

  • Αύξηση της επιδότησης στα αρτοποιεία διότι είναι οι πιο ενεργοβόρες επιχειρήσεις, ήτοι η τιμή της Kw να μην υπερβαίνει τα 0,15 -0,16 λεπτά.
  • Μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6%
  • Μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο

Διαβάστε επίσης: 

«Κόβουν» από τα τρόφιμα λόγω ακρίβειας – Πόσο μειώθηκε η κατανάλωση σε γάλα, κρέας, ψωμί

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις