Άλμα στον παγκόσμιο υποσιτισμό προβλέπει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας.

Οι διεθνείς τιμές των τροφίμων και των ζωοτροφών θα μπορούσαν να αυξηθούν από 8% έως 20% ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, προκαλώντας ένα άλμα στον παγκόσμιο υποσιτισμό, δήλωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

Ο διεθνής οργανισμός προσπαθώντας να αξιολογήσει την κατάσταση από την ημέρα έναρξης του πολέμου εξέδωσε μια προκαταρκτική αξιολόγηση στην οποία αναφέρει ότι δεν είναι σαφές αν η Ουκρανία θα είναι σε θέση να προχωρήσει σε συγκομιδή των καλλιεργειών κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης σύγκρουσης, ενώ αβεβαιότητα περιβάλλει επίσης τις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων.

Ο γενικός διευθυντής του FAO, Qu Dongyu, ανέφερε σε δήλωσή του: “Οι πιθανές διαταραχές στις γεωργικές δραστηριότητες αυτών των δύο μεγάλων εξαγωγέων βασικών προϊόντων θα μπορούσαν να κλιμακώσουν σοβαρά την επισιτιστική ανασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο. Περίπου 50 χώρες, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, εξαρτώνται από τη Ρωσία και την Ουκρανία για το 30% ή περισσότερο των προμηθειών τους σε σιτάρι, γεγονός που τις καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτες. Ο παγκόσμιος αριθμός των υποσιτιζόμενων ανθρώπων θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 8 έως 13 εκατομμύρια ανθρώπους το 2022/23”.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο και η Ουκρανία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος, δήλωσε ο FAO. Μαζί παρέχουν το 19% της παγκόσμιας προσφοράς κριθαριού, το 14% του σιταριού και το 4% του αραβοσίτου, αποτελώντας περισσότερο από το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών δημητριακών.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις