Η Τουρκία εισάγει το 70% του ηλιελαίου της από την Ουκρανία και την Ρωσία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει πανικό την αγορά ηλιέλαιου στην Τουρκία ενώ έχουν ξεκινήσει έρευνες από τις αρχές για λογαρισμούς στο Twitter που διαδίδουν fake news σχετικά με την αύξηση των τιμών. Σε ένα πρώιμο σημάδι του οικονομικού αντίκτυπου του πολέμου για τους Τούρκους, το Σαββατοκύριακο οι τούρκοι πολίτες έτρεξαν να αγοράσουν ηλιέλαιο και να διασφαλίσουν επάρκεια σε προμήθειες.

Η Τουρκία εισάγει ηλιέλαιο σε μεγάλες ποσότητες από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Μια προειδοποίηση από την Ένωση Κατασκευαστών Φυτικών Ελαίων ότι τα αποθέματα θα μπορούσαν να εξαντληθούν τον επόμενο μήνα πυροδότησε ένα ορμητικό κύμα προς στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Τα πλοία που μεταφέρουν φυτικό έλαιο από τη Ρωσία και την Ουκρανία, οι οποίες παρέχουν το 55% και το 15% των εισαγωγικών αναγκών της Τουρκίας, αντίστοιχα, κρατούνται στην Αζοφική Θάλασσα και δεν μπορούν να περάσουν στη Μαύρη Θάλασσα λόγω της σύγκρουσης. Τα προβλήματα πληρωμής στη Ρωσία και το ενδεχόμενο ο πόλεμος να επηρεάσει τη φετινή συγκομιδή στην Ουκρανία ενίσχυσαν τις ανησυχίες για τις προμήθειες φυτικών ελαίων.

Το ηλιέλαιο ήταν στην τρίτη θέση με τις μεγαλύτερες εισαγωγές στην Τουρκία πέρυσι, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Τουρκικών Ενώσεων Τροφίμων. Το σιτάρι, το οποίο επίσης εισάγεται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία και την Ουκρανία, ήταν το κύριο εισαγωγικό προϊόν.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ειδήσεων, τα δοχεία των 5 λίτρων με ηλιέλαιο εξαντλήθηκαν γρήγορα εν μέσω ισχυρισμών για αύξηση των τιμών έως και 25% σε μια μέρα. Ταυτόχρονα, στάλθηκαν υπάλληλοι για να ελέγξουν τις τιμές στα σούπερ μάρκετ σε όλη τη χώρα.

Ο πόλεμος είναι ένα ακόμη πλήγμα για την Τουρκία, η οποία βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση της εδώ και 20 χρόνια. Το επίσημο ποσοστό πληθωρισμού ανέρχεται σήμερα στο 54,4%, αν και ανεξάρτητοι οικονομολόγοι αναφέρουν το ποσοστό στο 123,8%. Οι Τούρκοι ανέμεναν περαιτέρω αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης και του ντίζελ το βράδυ της Δευτέρας, εμπορευμάτων που έχουν ήδη αυξηθεί κατά περισσότερο από 50% από την αρχή του έτους.

“Υπάρχει μια κατάσταση στην Τουρκία που, ενώ ο πανικός χθες ήταν αδικαιολόγητος και αδικαιολόγητος, δείχνει πόσο ταραγμένοι είναι οι άνθρωποι από τις τιμές», δήλωσε ο Can Selcuki, γενικός διευθυντής της Istanbul Economic Research. “Ακόμη και η πιο μικρή φήμη στο Twitter μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο και να προκαλέσει αγοραστικό πανικό”.

Δραματική η κατάσταση στην Τουρκία – Πουλάνε “άδειο” μπακλαβά

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις