Δέκα φορές πιο φθηνός από τον μπακλαβά με γέμιση.

Της Αμαλίας Σοφιανοπούλου

Ως δραματικός δείκτης της σοβαρότητας της οικονομικής κρίσης στην Τουρκία, το παραδοσιακό γλυκό της χώρας, ο μπακλαβάς,  εισήχθη στη λιανική αγορά, ίσως για πρώτη φορά σε ολόκληρη την ιστορία του, χωρίς γέμιση, ώστε οι άνθρωποι να έχουν την οικονομική δυνατότητα να το αγοράσουν.

Ο άδειος μπακλαβάς πωλείται για περίπου 20 τουρκικές λίρες (1,29 ευρώ) το κιλό, ενώ ο μπακλαβάς με γέμιση φιστικιού και βούτυρο πωλείται αυτή τη στιγμή προς 200 τουρκικές λίρες (12,90 ευρώ) το κιλό, ή δέκα φορές απ’ ό,τι  κοστίζει ο άδειος μπακλαβάς.

Όπως γράφουν τα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για πρώτη φορά ο μπακλαβάς κυκλοφορεί στα ζαχαροπλαστεία χωρίς στρώσεις γεμάτες με φιστίκι, καρύδι ή κρέμα. Ο οικονομολόγος Özgür Demirtaş έγραψε στο Twitter πως μια πιθανή εξήγηση για τον άδειο μπακλαβά και το γεγονός ότι ο κόσμος τον αγοράζει, είναι πως μάλλον αρκετοί πολίτες επιλέγουν να φτιάξουν τη γέμιση στο σπίτι, μιας και ίσως τους έρχεται πιο φθηνά.

Την ίδια πολιτική εφαρμόζουν πολλά εστιατόρια προσφέροντας άδεια τοστ και πίτες προσπαθώντας να διατηρήσουν την πελατεία τους.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις