Τα γλυκά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πλούσιας κουζίνας της Μέσης Ανατολής.

Υπάρχει πάντα τουλάχιστον ένα είδος γλυκού έτοιμο να καταναλωθεί μετά από ένα γεύμα ή την ώρα του τσαγιού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι μια βαθιά ριζωμένη παράδοση να σερβίρεται επιδόρπιο στους επισκέπτες με έναν τουρκικό καφέ ή τσάι μέντας. Τα διάσημα γλυκά της Ανατολής, τα οποία θεωρούνται σύμβολα φιλίας, ευτυχίας, χαράς και γενναιοδωρίας, αποτελούν ουσιαστικό μέρος κάθε ειδικής περίστασης, όπως γάμοι, γιορτές αλλά και καθημερινά γεύματα.

Τα διάσημα γλυκά της Ανατολής

Μπακλαβάς

Ο μπακλαβάς είναι ένα από τα πιο γνωστά γλυκά της κουζίνας της Μέσης Ανατολής. Φτιάχνεται με στρώση ξηρών καρπών, όπως καρύδια, φιστίκια και φουντούκια, ανάλογα με την περιοχή, ανάμεσα σε λεπτή ζύμη φύλλου. Γλυκαίνεται με ένα απλό σιρόπι από ζάχαρη ή μέλι.

Ο μπακλαβάς, που είναι ένα αρκετά δύσκολο επιδόρπιο, προετοιμάζεται προσεκτικά για σημαντικούς καλεσμένους, καθώς αντιπροσωπεύει ένα σύμβολο της αξίας τους. Ταυτόχρονα, στην Ανατολή, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των ειδικών περιπτώσεων, ειδικά τις θρησκευτικές γιορτές, και σε κάθε σπίτι ετοιμάζεται τουλάχιστον ένας δίσκος με μπακλαβά.

γλυκά της ανατολής

Unsplash

Μπούζα 

Γνωστό και ως παγωτό Μέσης Ανατολής, το μπούζα είναι ένα επιδόρπιο παγωμένου γάλακτος με εύκαμπτη και μαστιχωτή υφή που αποτελείται από σαλέπι, μαστίχα και σαντιγί. Αυτό το παγωτό, που διαφέρει αρκετά από το κανονικό ως προς τη μέθοδο και την υφή του, αξίζει σίγουρα να το δοκιμάσετε!

γλυκά της ανατολής

Wikimedia Commons

Ραβανί

Το ρεβανί είναι ένα είδος σιμιγδαλένιου κέικ αρωματισμένο με απλό σιρόπι που ονομάζεται sherbet. Μπορεί να εμφανιστεί με διαφορετικά ονόματα σε διαφορετικούς πολιτισμούς όπως namoura, basboosa ή shamali. Είναι ένα γλυκό παγκοσμίου φήμης, ενώ ανάλογα με την περιοχή, το σιρόπι μπορεί να αρωματιστεί με διαφορετικές γεύσεις, όπως φλούδα πορτοκαλιού και λεμονιού, κανέλα ή ροδοπέταλα.

γλυκά της ανατολής

Flickr

Μουχαλάμπια

Αυτό το είδος πουτίγκας που παρασκευάζεται με αλεύρι ρυζιού, γάλα, ζάχαρη και άμυλο εμφανίζεται σχεδόν σε κάθε κουζίνα της Μέσης Ανατολής. Είναι από τα γλυκά που φτιάχνονται καθημερινά. Αποξηραμένα ή φρέσκα ροδοπέταλα και μια σάλτσα που παρασκευάζεται από αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά το σερβίρισμα του γλυκού.

Αυτό που κάνει αυτό το επιδόρπιο τόσο ξεχωριστό για τους κατοίκους της Μέσης Ανατολής είναι ότι αποτελεί τη βάση πολλών άλλων νόστιμων επιδορπίων. Για παράδειγμα, η μουχαλάμπια είναι η βάση για τα επιδόρπια tavuk göğsü και kazandibi που παρασκευάζονται με τριμμένο στήθος κοτόπουλου, το οποίο καταναλώνεται με αγάπη στην Τουρκία.

γλυκά της ανατολής

Wikimedia Commons

Eish es Seray/ Ekmek Kadaif/ Εκμέκ Κανταΐφι 

Το Eish es seray ή εκμέκ κανταΐφ είναι ένα φρυγανισμένο ψωμί με αφαιρεμένες τις άκρες και εμποτισμένο με σιρόπι. Γνωστό στην Αίγυπτο και τον Λίβανο ως aish el saraya, ή ψωμί saray, έχει γεύση που ταιριάζει στα παλάτια όταν σερβίρεται με φιστίκι Αιγίνης και πηχτή κρέμα. Ακόμα κι αν παρασκευάζεται με την ίδια μέθοδο, το επιδόρπιο που είναι γνωστό ως εκμέκ κανταΐφ στην Τουρκία μπορεί να θεωρηθεί ως ένα εντελώς διαφορετικό επιδόρπιο όταν σερβίρεται με ταχίνι, πηχτή κρέμα και καρύδια.

γλυκά της ανατολής

Flickr

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις