Προτροπές από ειδικούς για το πώς να εξοικονομήσουν ενέργεια μαγειρεύοντας με κλειστή κουζίνα

Καθώς η ενεργειακή κρίση “χτυπά” την Ευρώπη και όλοι προετοιμαζόμαστε για έναν δύσκολο χειμώνα, οι Ιταλοί βρήκαν έναν παράδοξο τρόπο να εξοικονομούν ενέργεια, σβήνοντας το μάτι της  κουζίνας κατά την διάρκεια του μαγειρέματος.

Ο Giorgio Parisi, Ιταλός βραβευμένος με Νόμπελ φυσικής, έγραψε πρόσφατα σε μια ανάρτηση στο Facebook ότι τα ζυμαρικά μπορούν να μαγειρευτούν σε χαμηλή φωτιά μόλις το νερό στην κατσαρόλα φτάσει σε σημείο βρασμού. Το κόλπο είναι να κρατάτε πάντα το καπάκι στο σκεύος, είπε ο Parisi. Αυτή η μέθοδος καταναλώνει λιγότερο αέριο, αλλά εξακολουθεί να μαγειρεύει τα ζυμαρικά, πρόσθεσε.

Ο Parisi αναδημοσίευσε επίσης μια ανάρτηση από τον Alessandro Busiri Vici, ο οποίος είπε ότι η εστία μπορεί να σβήσει εντελώς αφού βράσει το νερό. Τα ζυμαρικά θα βράσουν στην κατσαρόλα με το καπάκι και θα πρέπει να τα αφήσουμε για ένα επιπλέον λεπτό μέχρι να είναι έτοιμα. Ο Busiri Vici είπε ότι αυτή η προσέγγιση μπορεί να εξοικονομήσει τουλάχιστον οκτώ λεπτά αερίου.

Η Unione Italiane Food, μια ένωση τροφίμων, πρότεινε επίσης «παθητικό μαγείρεμα» ή απενεργοποίηση της θερμότητας κατά το μαγείρεμα, για εξοικονόμηση έως και 47% της ενέργειας και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το να βάζεις ένα καπάκι στην κατσαρόλα ενώ βράζεις και να χρησιμοποιείς τη σωστή ποσότητα νερού κάνει επίσης τη διαφορά, είπε η ένωση.

Αντιδράσεις μετά τις συμβουλές

Ωστόσο, ορισμένοι Ιταλοί σεφ δεν είναι όμως ικανοποιημένοι με τις συμβουλές. Ο Wasfi Mesieha, σεφ σε ιταλικό εστιατόριο στη Ρώμη, είπε στο Euronews ότι τα ζυμαρικά θα συνεχίσουν να βράζουν αν σβήσει η φλόγα, αλλά «θα βράσουν πολύ άσχημα». Ο σεφ Vincenzo Feola είπε στην Deutsche Welle, όταν τα ζυμαρικά μαγειρεύονται χωρίς τη εστία, δεν έχουν τη σωστή σύσταση, κολλάνε και έχουν υπερβολική γεύση.

Διαβάστε επίσης: 

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Οι 23 τρόποι για να εξοικονομήσετε ενέργεια τον χειμώνα