Οι υψηλές τιμές τροφίμων πιθανά να διατηρηθούν για τους επόμενους 12- 18 μήνες. 

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, το αυξημένο κόστος στις τιμές των λιπασμάτων και πρώτων υλών, η εκτίναξη των διεθνών τιμών ενέργειας, οι σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, εξαιτίας της πανδημίας covid-19, οδήγησαν στην αύξηση των τιμών των τροφίμων στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων ο δείκτης αγροτικών προϊόντων ανέρχεται στο +26,61% το 2021.

Οι καιρικές συνθήκες ένας ακόμη παράγοντας αύξησης των τιμών των τροφίμων

Δυστυχώς δεν πρόκειται για κάτι προσωρινό αφού οι αναλυτές ότι οι υψηλές τιμές τροφίμων πιθανά να διατηρηθούν για τους επόμενους 12- 18 μήνες. Κι αυτό αποδίδεται στους νέους προβληματισμούς και τις ανησυχίες, που δημιουργεί ήδη η μετάλλαξη Όμικρον, συντηρώντας ταυτόχρονα, ένα αυξημένο επίπεδο πληθωρισμού στην παγκόσμια διεθνή οικονομία.

Οι αυξημένες τιμές των τροφίμων αποτυπώθηκαν και στο ταμπλό των αγορών γεωργικών εμπορευμάτων, με τις τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων, στο σιτάρι (+20,34%), στο καλαμπόκι (+22,57%), στο ρύζι (+17,98%), στα βοοειδή (+20,76%), στη ζάχαρη (+21,89%), στο βαμβάκι (+44,14%) και στον χυμό πορτοκαλιού (+18,70%), να καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά.

Η διεύρυνση του ελλείμματος στις επιμέρους αγορές μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, σχεδόν στο σύνολο των παραπάνω αγροτικών προϊόντων, λόγω της ξηρασίας και των μεταβαλλόμενων θερμοκρασιών, φαίνεται να έπληξε σημαντικά βασικούς παραγωγούς, ενισχύοντας, σημαντικά, τις τιμές τους για τους καταναλωτές. Επίσης, η προσπάθεια που κατέβαλαν πολλά κράτη –όπως η Ρωσία– με την επιβολή φόρων και δασμών, σε μια προσπάθεια περιορισμού των εξαγωγών, ενέτεινε τις πιέσεις διεθνώς, οδηγώντας τις τιμές σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Παρόλα αυτά, οι προκλήσεις για τον αγροτοδιατροφικό τομέα το 2022 παραμένουν, με το ενεργειακό κόστος  και το κόστος καλλιέργειας να καθιστά ασύμφορες τις καλλιέργειες, επηρεάζοντας αρνητικά την παραγωγή.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις