Οι παγκόσμιες προμήθειες καλλιεργειών θα αντιμετωπίσουν ένα ζοφερό μέλλον λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Νέα έρευνα από τη NASA δείχνει ότι μέχρι το τέλος του αιώνα, η διαθεσιμότητα του καλαμποκιού, του σιταριού, της σόγιας και του ρυζιού προβλέπεται να είναι δραστικά διαφορετική – και ότι ο κόσμος θα αρχίσει να αισθάνεται τις συνέπειες ήδη από το 2030.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Food, χρησιμοποίησε προηγμένα κλιματικά και γεωργικά μοντέλα για να αναλύσει το μέλλον της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων. Κατά την επόμενη δεκαετία, διαπίστωσαν ότι οι προβλεπόμενες αυξήσεις της θερμοκρασίας, οι αλλαγές στα πρότυπα βροχοπτώσεων και οι αυξημένες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην επιφάνεια θα αλλάξουν τη γεωργία σε όλο τον κόσμο.

«Μεγάλες αλλαγές στην παγκόσμια παραγωγικότητα των καλλιεργειών λόγω της κλιματικής αλλαγής προβλέπεται να συμβούν μέσα στα επόμενα 20 χρόνια», λέει η μελέτη, «αρκετές δεκαετίες νωρίτερα από τις εκτιμήσεις που βασίζονται σε προηγούμενα έργα».

Ένα από τα πιο τρομακτικά ευρήματά τους ήταν ότι οι αποδόσεις των καλλιεργειών καλαμποκιού προβλέπεται να μειωθούν κατά 24% μέχρι το τέλος του αιώνα υπό ένα σενάριο υψηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυτού του είδους η πτώση, είπαν οι ερευνητές, θα μπορούσε «να έχει σοβαρές επιπτώσεις παγκοσμίως».

Σύμφωνα με τη μελέτη, το καλαμπόκι —η πιο σημαντική παγκόσμια καλλιέργεια όσον αφορά τη συνολική παραγωγή και την επισιτιστική ασφάλεια— θα γίνει πιο δύσκολο να καλλιεργηθεί στις τροπικές περιοχές, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Jonas Jägermeyr είπε σε μια δήλωση ότι μια τέτοια πτώση είναι εκπληκτικά μεγάλη και αρνητική. Η Κεντρική Ασία, η Μέση Ανατολή, η νότια Ευρώπη, οι δυτικές ΗΠΑ και η τροπική Νότια Αμερική αναμένεται να αρχίσουν να μειώνονται η απόδοση του καλαμποκιού πριν από το 2040, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Η σόγια και το ρύζι προβλέπεται επίσης να μειωθούν σε ορισμένες περιοχές, αν και τα μοντέλα των ερευνητών δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για τον αντίκτυπο που θα έχει αυτό παγκοσμίως.

Οι αναμενόμενες κλιματικές αλλαγές, ωστόσο, αναμένεται να αυξήσουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών σιταριού, αλλά όχι σε όλες τις περιοχές του κόσμου και όχι για πάντα. Μαζί με τις περιοχές που συνήθως καλλιεργούν σιτάρι, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Ασίας, των νότιων ΗΠΑ, του Μεξικού και τμημάτων της Νότιας Αμερικής, άλλες περιοχές αναμένεται να είναι σε θέση να παράγουν την καλλιέργεια, τουλάχιστον για λίγο, συμπεριλαμβανομένων των βόρειων ΗΠΑ και του Καναδά, της Βόρειας Πεδιάδες της Κίνας και Ανατολική Αφρική.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις