Στο στόχαστρο των ελεγκτικών Αρχών τα καταστήματα τροφίμων και τα πρατήρια καυσίμων.

Του Δημήτρη Χριστούλια

Αισχροκέρδεια και φοροδιαφυγή βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών Αρχών, σε μια περίοδο που οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, όπως είναι τα τρόφιμα έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας. Οι ελεγκτικές Αρχές πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους για να περιορίσουν φαινόμενα αισχροκέρδειας και φοροδιαφυγής σε μια προσπάθεια να «πιάσουν τόπο» τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας.   

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στο στόχαστρο των ελέγχων βρίσκονται μεταξύ άλλων, τα  καταστήματα τροφίμων αλλά και τα πρατήρια καυσίμων όπου έχει μπει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους που πωλούν προϊόντα και καύσιμα ενώ ιδιαίτερη σημασία δίνεται σε ελέγχους που αφορούν τα δημητριακά, τα σιτηρά, το ψωμί, τα μακαρόνια και ορισμένα ακόμη βασικά αγαθά. Ήδη πριν από λίγες ημέρες μετά από έλεγχο που διενήργησαν ελεγκτές της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 140.000ευρώ σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ καθώς πουλούσε προϊόντα με πολύ μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους από αυτό που ορίζει η κείμενη νομοθεσία.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων κάνουν χρήση όλων των «όπλων» που έχουν στην διάθεσή τους προκειμένου να εντοπίσουν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει δώσει εντολή στις ελεγκτικές Αρχές να προχωρήσουν σε εκτεταμένους ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν αυξηθεί τα περιθώρια κέρδους πώλησης των προϊόντων κατά τη διάρκεια της υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης. Δηλαδή εάν τα περιθώρια κέρδους στην πώληση ορισμένων προϊόντων που πωλούνται στα καταστήματα τροφίμων είναι μεγαλύτερα σήμερα σε σχέση με τα αντίστοιχα τον Σεπτέμβριο του 2020, όπου ψηφίσθηκε η διάταξη με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Για παράδειγμα εάν ένα προϊόν πωλείται με περιθώριο κέρδους 5% σήμερα, ενώ πριν από τον Σεπτέμβριο του 2020 διατίθενται με περιθώριο κέρδους 3%, τότε αυτή η ανατίμηση κρίνεται παράνομη και επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα που μπορούν να φτάσουν ακόμη και το 1 εκατ. ευρώ ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης. 

Ουσιαστικά αυτό που ελέγχουν οι Αρχές είναι εάν οι ανατιμήσεις που γίνονται αντιληπτές από τους καταναλωτές, οφείλονται ή όχι σε ανάλογες αυξήσεις που έχουν κάνει στα τιμολόγιά τους οι βιομηχανίες και οι εμπορικές επιχειρήσεις στα τελικά σημεία πώλησης των προϊόντων.

Αντίστοιχα πλαφόν στο περιθώριο κέρδους ισχύει και στην πώληση καυσίμων. Σε αυτή την περίπτωση το περιθώριο κέρδους δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο που ίσχυε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου οι διεθνείς τιμές των καυσίμων παρουσιάζουν έντονες αυξομειώσεις πραγματοποιούνται αρκετοί έλεγχοι στα βενζινάδικα για να διαπιστωθεί εάν κάποιοι πρατηριούχοι εκμεταλλεύονται τις συγκυρίες για να αισχροκερδήσουν και να κρατήσουν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα για χρονικό διάστημα που δεν δικαιολογείται.

Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι φορές που παρατηρείται να αυξάνονται γρήγορα οι τιμές των καυσίμων όταν ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές αλλά να μειώνονται με αργούς ρυθμούς. Οι έλεγχοι μάλιστα είναι πολλοί και καθημερινοί καθώς οι υψηλές τιμές των καυσίμων συμπαρασύρουν σε έναν σημαντικό βαθμό και τις τιμές βασικών προϊόντων, εξαιτίας της αύξησης του κόστους μεταφοράς.  Όπως επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία κυβερνητικά στελέχη οι συνεχείς ανατιμήσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για κερδοσκοπία. Ελέγχους σε καθημερινή βάση στις τιμές των αγαθών πραγματοποιεί η ΔΙ.Μ.Ε.Α. του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και σε περιπτώσεις, που παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας, επεμβαίνει επιβάλλοντας τα οριζόμενα – από την κείμενη νομοθεσία – πρόστιμα.

Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. με στόχο τον περιορισμό  των φαινομένων αισχροκέρδειας πραγματοποιεί ελέγχους σε πολλαπλούς τομείς, όπως αλευροβιομηχανίες, οπωρολαχανικά, καύσιμα, κρέατα και σούπερ μάρκετ. Μέχρι στιγμής από τους ελέγχους έχουν προκύψει και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Ελεγχοι που συνεχίζονται και βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλα τα στάδια διακίνησης, εμπορίας και παροχής υπηρεσιών. Παράλληλα γίνονται και έλεγχοι για παραπλανητικές τακτικές από τις επιχειρήσεις, που έχουν να κάνουν με τον τόπο προέλευσης των προϊόντων και την γνησιότητά τους. 

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις