Στόχος να μπει «φρένο» στις τιμές των καυσίμων στις νησιωτικές περιοχές

Του Δημήτρη Χριστούλια

Σχέδιο για μείωση των τιμών των καυσίμων στα νησιά κατά περίπου 15% και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σύμφωνα με πληροφορίες του FoodLife. Στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει σημάνει συναγερμός με τις τιμές των καυσίμων να καλπάζουν επιβαρύνοντας σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης πραγματοποιεί συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς καυσίμων, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των τιμών, ωστόσο, μαζί με τους συνεργάτες του, ψάχνει να βρει την χρυσή τομή έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος των καυσίμων, σε περιοχές που είναι πολύ αυξημένες, όπως είναι τα νησιά. 

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων επεξεργάζεται ένα σχέδιο για την μείωση των τιμών των καυσίμων στα νησιά, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καθώς σε ορισμένα η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έχει ξεπεράσει ακόμη και τα 2,60 ευρώ το λίτρο. Στόχος του σχεδίου είναι να μειωθεί η τιμή στην αντλία, οριζόντια και για όλους κατά περίπου 15% σε όλα τα νησιά της χώρας. Σκέψη υπάρχει να εξαιρεθεί μόνο η Κρήτη που οι τιμές των καυσίμων είναι χαμηλότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες στα υπόλοιπα νησιά.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων συλλέγουν όλα τα στοιχεία έτσι ώστε να καταλήξουν σε μια ρεαλιστική πρόταση για το επιμερισμό του κόστους σε όλα τα στάδια από τα διυλιστήρια, μέχρι τις εταιρείας εμπορίας αλλά και τα πρατήρια καυσίμων. Ουσιαστικά αυτό που επιδιώκεται είναι να υπάρξει μια συμφωνία κυρίων ανάμεσα στο υπουργείο Ανάπτυξης και στις εταιρείες έτσι ώστε να καταστεί εφικτό να περιορισθεί ένα μέρος του κέρδους, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων στα νησιά. Σημειώνεται ότι η κατανάλωση στα νησιά, εξαιρώντας την Κρήτη, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, αποτελεί  περίπου το 6% της συνολικής κατανάλωσης καυσίμων στην χώρα μας.

Κατανάλωση η οποία είναι μεγαλύτερη τους καλοκαιρινούς μήνες, που τα νησιά κατακλύζονται από χιλιάδες επισκέπτες. Για αυτό μάλιστα, λαμβάνονται υπόψη όλα τα στοιχεία έτσι ώστε σε περίπτωση που τελεσφορήσει το σχέδιο για την μείωση των τιμών στα καύσιμα, να υλοποιηθεί εντός του καλοκαιριού. Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν ο Άδωνις Γεωργιάδης με τους επικεφαλής των δύο διυλιστηρίων εκφράστηκε από όλες τις πλευρές η βούληση να γίνει ό,τι είναι δυνατό, στο πλαίσιο της διεθνούς δυσμενούς συγκυρίας, για να προστατευτεί η αγοραστική δύναμη και η ευημερία του καταναλωτή.  

Τιμές καυσίμων στα νησιά 

Όμως οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων συνεχίζονται προκαλώντας την δυσαρέσκεια στους κατοίκους των νησιών, οι οποίοι πρέπει να πληρώσουν  ακόμη και 130 ευρώ για να γεμίσουν το ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων οι τιμές των καυσίμων έχουν εκτοξευθεί, ιδιαίτερα σε σχέση με αυτές της περιόδου πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. 

Κυκλάδες 

Στις Κυκλάδες η αμόλυβδη βενζίνη πωλούνταν στις αρχές Φεβρουαρίου κατά μέσο όρο 2,03 ευρώ ανά λίτρο και σήμερα έχει αυξηθεί στα 2,38 ευρώ ανά λίτρο, σημειώνοντας αύξηση 17,2%. Αντίστοιχα η τιμή του πετρελαίου κίνησης στις αρχές Φεβρουαρίου ήταν στο 1,75 ευρώ και σήμερα είναι στα 2,09 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 19,1%, την στιγμή μάλιστα που το πετρέλαιο κίνησης πωλείται με έκπτωση 15 λεπτών ανά λίτρο σε όλη την Ελλάδα και για όλες τους καταναλωτές. 

Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ήταν στο 1,87 ευρώ την 1η Φεβρουαρίου και σήμερα πωλείται προς 2,26 ευρώ το λίτρο σημειώνοντας άνοδο 21,1% ενώ το πετρέλαιο κίνησης πωλείται σήμερα προς 1,93 ευρώ ανά λίτρο καταγράφοντας αύξηση 19,9%. 

Δωδεκάνησα 

Στα Δωδεκάνησα η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης το χρονικό διάστημα από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί κατά 37 λεπτά του ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι κάποιος που θέλει να γεμίσει ένα ρεζερβουάρ 50 λίτρων θα πρέπει να πληρώσει 18,5 ευρώ περισσότερα ενώ περίπου 30 λεπτά έχει αυξηθεί και η τιμή του πετρελαίου κίνησης. 

Σάμος 

Στην Σάμο η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης αυξήθηκε από το 1,80 ευρώ ανά λίτρο στις αρχές Φεβρουαρίου στα 2,23 ευρώ σήμερα, σημειώνοντας αύξηση 24,1% ενώ περίπου 21% αυξήθηκε το ίδιο διάστημα η τιμή του πετρελαίου κίνησης.  

Εντείνονται οι έλεγχοι

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι έλεγχοι στην αγορά καυσίμων, προκειμένου να εντοπισθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας. Κλιμάκια ελέγχου της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας, δηλαδή εάν το περιθώριο κέρδους με το οποίο πωλούν τα καύσιμα είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο την 1η Φεβρουαρίου. Οι ελεγκτές μάλιστα εστιάζουν σε όλη την αλυσίδα εμπορίας και πώλησης καυσίμων. Εκπρόσωποι των πρατηριούχων επισημαίνουν ότι πλέον τα περιθώρια κέρδους που έχουν είναι ιδιαίτερα περιορισμένα αποδίδοντας τις συνεχείς αλλαγές στις τιμές στο γεγονός ότι προμηθεύονται συχνά μικρές ποσότητες καυσίμων λόγω έλλειψης ρευστότητας. 

Διαβάστε επίσης:

Αισχροκέρδεια: Επιβλήθηκαν τα πρώτα τσουχτερά πρόστιμα σε πρατήρια καυσίμων

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις