Θετική η εικόνα και για τις καλλιέργειες ελαιούχων σπόρων

Μειώθηκαν σημαντικά οι καλλιέργειες σιτηρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Copa και Cogeca για τις συγκομιδές του 2022. Συγκεκριμένα, στο σύνολο των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η παραγωγή σιτηρών αναμένεται να φθάσει τους 269 εκατ. τόνους, καταγράφοντας σημαντική μείωση κατά 6,8% σε σύγκριση με τη συγκομιδή του 2021. Παράλληλα, μια πιο θετική τάση αναμένεται για τους ελαιούχους σπόρους (31,9 εκατ. τόνοι, 7,2%) και τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες (3,92 εκατομμύρια τόνοι, 5,1%).

Μπορεί το 2021 και το 2022 να σπαρθούν οι ίδιες εκτάσεις, όμως η μείωση των αποδόσεων των περισσότερων σιτηρών ρίχνει κατακόρυφα την παραγωγή και συγκομιδή το 2022. Ταυτόχρονα, ο καύσωνας και η ξηρασία επηρέασαν την συγκομιδή αραβοσίτου, με την παραγωγή να ανέρχεται  σε 55 εκατομμύρια τόνους, μειωμένη κατά 20% σε ετήσια βάση.

Άνοδος για ελαιούχους σπόρους και πρωτεϊνούχες καλλιέργειες

Για τις καλλιέργειες ελαιούχων σπόρων και πρωτεϊνών, η κατάσταση είναι πιο θετική με αποτελέσματα πάνω από το ετήσιο μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας (>5%). Ειδικότερα, η παραγωγή ελαιοκράμβης ανέκαμψε στους 19,5 εκατ. τόνους ως αποτέλεσμα της αύξησης της καλλιεργούμενης έκτασης και της καλής απόδοσης.

Την ίδια στιγμή, ενώ η έκταση σποράς ηλίανθου αυξήθηκε σε επίπεδο ρεκόρ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η παραγωγή ανήλθε σε 9,6 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας μείωση κατά 7% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Η παραγωγή σόγιας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να παραμείνει σταθερή, καθώς η χαμηλότερη απόδοση αντισταθμίστηκε από την αύξηση των καλλιεργούμενων χωραφιών (+17,4%).

Η παραγωγή πρωτεϊνούχων καλλιεργειών όπως η φάβα στην Ευρωπαϊκή Ένωση-27 αυξήθηκε κατά 5% χάρη στις καλές συγκομιδές στις σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες.

Διαβάστε επίσης: 

Πιθανές ελλείψεις σε λαχανικά στην Ευρώπη

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις