Σοβαρές ελλείψεις εξαιτίας της αύξησης των τιμών των ζωοτροφών

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση έχουν επιφέρει αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών, γεγονός που, όπως είναι αναμενόμενο, επηρεάζει και τις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων. Οι κτηνοτρόφοι βλέπουν διαρκώς την παραγωγή γάλακτος να μειώνεται  ενώ αντίστοιχα οι καταναλωτές βλέπουν τις τιμές των γαλακτοκομικών στα ράφια των σούπερ μάρκετ να αυξάνονται.

Οι κτηνοτρόφοι προειδοποίησαν ότι αν συνεχιστεί το αυξημένο κόστος παραγωγής χωρίς να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα, τότε τα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρξει σοβαρή έλλειψη πρόβειου γάλακτος, με ότι συνέπειες μπορεί να επιφέρει αυτό στο εθνικό μας προϊόν τη φέτα.

Συγκεκριμένα, η παραγωγή γάλακτος έχει μειωθεί τον τελευταίο χρόνο ως εξής:

Α’ εξάμηνο 2021 – Α’ εξάμηνο 2022 (σε τόνους)

  • Αγελαδινό 346.504 331.730 (-4,26%)
  • Πρόβειο 527.784 517.840 (-1,88%)
  • Κατσικίσιο 120.380 113.606 (-5,62%%)

Οι ανατιμήσεις στα γαλακτοκομικά για τον καταναλωτή

Από τις αρχές του 2022:

  • Φρέσκο γάλα: + 10,55%
  • Γιαούρτι: + 7%
  • Τυριά: + 15%

Την ίδια στιγμή όμως, οι τιμές αυξάνονται στα γαλακτοπωλεία:

Αύγουστος 2021 – Αύγουστος 2022

  • Γάλα πρόβειο (1 λίτρο) 3€ 3,50€ (+16,6)
  • Γάλα αγελαδινό (1 λίτρο) 1,70€ 1,90€ (+11,7%)
  • Γάλα κατσικίσιο (1 λίτρο) 2,70€ 2,90€ (+7,4%)
  • Γιαούρτι με πρόβειο γάλα (300 γρ.) 1,40€ 1,60€ (+14,2%)

Ο κ. Χρήστος Ρόκκος, ιδιοκτήτης κτηνοτροφικής μονάδας, μιλώντας σε εκπομπή του MEGA επεσήμανε:  «Το πρόβλημα είναι ότι στο διεθνές χρηματιστήριο και στις γαλακτοπαραγωγικές χώρες από τις οποίες εισάγουμε γύρω στο 60-65% των καθημερινών μας αναγκών σε καταναλώσεις, αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα που βλέπουμε και στη μικροκλίμακα της χώρας μας. Εισάγουμε ακριβότερο γάλα από αυτό που παράγουμε» είπε ο κ. Ρόκκος. Kατόπιν, ανέφερε πως εδώ και χρόνια έχει κατατεθεί εθνικό σχέδιο ανάκαμψης της γαλακτοπαραγωγής της χώρας στο υπουργείο και μάλιστα ο ίδιος εκτιμά πως η χώρα μας θα μπορούσε να έχει καταρτίσει ένα τέτοιο σχέδιο που θα αποδέσμευε ένα μέρος της εξάρτησής της. «Όπως βλέπουμε την ενέργεια ως μία εθνική υπόθεση, έτσι πρέπει να δούμε και τη διατροφή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρόκκος.

Διαβάστε επίσης: 

Οι Έλληνες κόβουν το γάλα και το γιαούρτι από τις αγορές τους

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις