To FoodLife αποκαλύπτει τη λίστα με τις ανατιμήσεις που θα γίνουν μέχρι και το τέλος του επόμενου μήνα.

Του Δημήτρη Χριστούλια

Τελειωμό δεν έχουν οι ανατιμήσεις σε δεκάδες βασικά αγαθά, όπως είναι τα τρόφιμα. Βιομηχανίες τροφίμων και εμπορικές επιχειρήσεις αποστέλλουν τα ανατιμημένα τους τιμολόγια στα καταστήματα τροφίμων με αμείωτη ένταση εξαιτίας της πρωτοφανούς και παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης που πλήττει όχι μόνο την ελληνική  αλλά την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία.

Με το πετρέλαιο Μπρεντ να βρίσκεται σταθερά πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι και τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα συμπαρασύρονται οι τιμές σε εκατοντάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Την ίδια στιγμή πυροδοτείται η ακρίβεια και από τις ανατιμήσεις σε φρούτα και λαχανικά εξαιτίας της κακοκαιρίας που έπληξε πρόσφατα τις αγροτικές καλλιέργειες.

Ήδη μέσα στον Ιανουάριο έχουν ανατιμηθεί δεκάδες βασικά αγαθά, όπως έχει ήδη αναφέρει εκτενώς σε προηγούμενα ρεπορτάζ τoυ το FoodLife. Σύμφωνα ωστόσο με αποκλειστικές πληροφορίες το κύμα ακρίβειας που έχει ξεσπάσει από τις αρχές του νέου έτους αναμένεται να συνεχισθεί τόσο τον Φεβρουάριο όσο και τον Μάρτιο, με τις ανατιμήσεις σε ορισμένα προϊόντα να φθάνουν ακόμη και το 25%.

Αναλυτικότερα στην λίστα της ακρίβειας περιλαμβάνονται τα εξής προϊόντα: Απορρυπαντικά  (έως 25%), ελαιόλαδο (έως 15%), συσκευασμένα προϊόντα (8,5%), ψωμί του τοστ (έως 5%), κράκερ (4,5%), σοκολάτες (4,5%), υγρό πιάτων (6,5%), αφρόλουτρα (6,5%), αποσμητικά (5%), χαρτικά (5%), καφές εσπρέσο (5,5%), ποτά (έως 13%), εμφιαλωμένα νερά (έως 13%), φρυγανιές (5%), κονσέρβες (22%), αραβοσιτέλαια (6), ηλιέλαια (11%), ελιές συσκευασμένες (10%),μπισκότα (6%), ρύζι (5%), οδοντόκρεμες και οδοντόβουρτσες (4,5%), σαμπουάν (4%), τσίπουρο (4%), κρασιά (έως 10%), παγωμένο τσάι (5%).

Σημειώνεται ότι πρόκειται για μεμονωμένες ανατιμήσεις οι οποίες θα περνούν σταδιακά στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων ανάλογα με τα αποθέματα των προϊόντων που έχουν στις αποθήκες τους. Ανατιμήσεις, που έχουν οδηγήσει την πλειονότητα των πολιτών να περιορίζουν τις αγορές τους και κάποιοι να στρέφονται ακόμη και σε προϊόντα χαμηλότερης διατροφικής αξίας, που είναι πιο φθηνά.

Οι ανατιμήσεις του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου έρχονται να προστεθούν σε αυτές που έγιναν τον Ιανουάριο και αφορούσαν, μεταξύ άλλων, το ελαιόλαδο (1,5%-12%), το αλάτι (5%), τις κονσέρβες (15%), τον καφέ (5%), τα αλλαντικά (4%) και πολλά άλλα βασικά αγαθά. Η ακρίβεια αναμένεται να αποτυπωθεί και στα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου τα οποία πρόκειται να δημοσιοποιηθούν μεθαύριο Τρίτη 15 Φεβρουαρίου. Ήδη η Eurostat,η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία έχει ανακοινώσει ότι ο πληθωρισμός στην χώρα μας τον Ιανουάριο σημείωσε νέα αύξηση στο 5,5%.  Αντίστοιχα, στο 5,1% αναμένεται να διαμορφωθεί ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Eurostat. 

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις