Η επάρκεια φαίνεται ότι είναι εξασφαλισμένη μέχρι και το τέλος Ιουνίου

Του Δημήτρη Χριστούλια

Ισχυρή πίεση δέχονται οι εισαγωγές των λιπασμάτων, καθώς η Ρωσία αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα του κόσμου, με την συνολική τους αξία να ξεπερνούν τα 6,1 δισ. ευρώ. Μάλιστα το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα λιπασμάτων στον κόσμο η Κίνα έχει περιορίσει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό τις εξαγωγές.

Όπως επισημαίνουν στο FoodLife γνώστες του κλάδου η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη γιατί πρόκειται για έναν τομέα της Οικονομίας ο οποίος έχει ήδη πληγεί σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, καθώς το 80% του κόστους των λιπασμάτων εξαρτάται από την τιμή του φυσικού αερίου. Το πρόβλημα είναι δυσεπίλυτο καθώς εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης έκλεισαν εργοστάσια ενώ κάποια άλλα μείωσαν την παραγωγή τους. Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζονται σημαντικά οι εναλλακτικές που έχει η χώρα μας για την εισαγωγή πρώτων υλών όπως είναι το άζωτο και ο φώσφορος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του FoodLife ελληνικές εταιρείες βολιδοσκοπούν αγορές όπως της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Αυστρίας έτσι ώστε να εξασφαλίσουν την επάρκεια σε πρώτες ύλες ή έτοιμα προϊόντα. Η επάρκεια φαίνεται ότι είναι εξασφαλισμένη μέχρι και το τέλος Ιουνίου, οπότε και λήγει η περίοδος όπου απαιτείται λιπάσματα για τις αγροτικές καλλιέργειες, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει το επόμενο φθινόπωρο.

Η ενεργειακή κρίση έχει ως αποτέλεσμα τον υπερδιπλασιασμό των τιμών των λιπασμάτων μέσα σε έναν χρόνο, με αλυσιδωτές συνέπειες στις τιμές δεκάδων προϊόντων. Μια κατάσταση που επιδεινώνεται όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές χώρες λιπασμάτων είναι επίσης Ο Καναδάς, η Αμερική, το Μαρόκο, η Λευκορωσία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις