Η μείωση των αποθεμάτων σε μαγειρικό λάδι θα "μεταφραστεί" και σε αύξηση τιμών.

Ανησυχία επικρατεί στον κόσμο του εμπορίου αλλά και της εστίασης, εξαιτίας των ελλείψεων που παρατηρούνται στα λάδια μαγειρικής με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το προσεχές διάστημα τα αποθέματα της Ευρώπης σε ηλιέλαιο και αραβοσιτέλαιο αναμένεται να μειωθούν δραματικά.

Το 60% των εξαγωγών ηλιέλαιου από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας καθυστερεί να φτάσει σε πολλές χώρες της Δύσης, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία ενώ προβληματισμό γεννά και η μειωμένη παραγωγή ηλιάνθου και καλαμποκιού στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

Αναλυτές εκτιμούν ότι στους επόμενους έξι μήνες θα είναι εμφανείς οι ελλείψεις στο μαγειρικό λάδι, ελλείψεις που θα αποτυπώνονται και στις τιμές της αγοράς. Η μείωση των αποθεμάτων σε μαγειρικό λάδι θα “μεταφραστεί” και σε αύξηση τιμών τόσο στα σούπερμαρκετ όσο και στην εστίαση.

Σύμφωνα μάλιστα, με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg, το ακατέργαστο φοινικέλαιο για τοπική παράδοση στη Μαλαισία πιθανότατα να διαπραγματεύεται από 1.578 δολάρια σε 1934 δολάρια ανά τόνο μέχρι τον Ιούλιο. Οι συνδυασμένες αποστολές φοινικέλαιου από τη Νοτιοανατολική Ασία δεν θα ξεπεράσουν τους όγκους του 2020 μέχρι το τρίτο τρίμηνο.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις