Τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου θα τεθεί σε λειτουργεία το νέο Ταμείο

Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη

«Πρεμιέρα» θα κάνει τις πρώτες μέρες του νέου έτους το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για τον πρωτογενή τομέα, προκειμένου οι μικροπιστώσεις να δώσουν πρόσβαση σε φθηνό χρήμα στους αγρότες. Ειδικότερα,  τα μικροδάνεια που θα δοθούν ξεκινούν από 3.000 ευρώ και θα φθάνουν έως τα 25.000 ευρώ, για να ωφεληθούν από το καθεστώς πολλές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, νέοι επιχειρηματίες και αγρότες που θέλουν είτε να εκσυγχρονίσουν και να αναδιαρθρώσουν τις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις όπως είναι οι αποθήκες και ο μηχανικός εξοπλισμός, είτε να προχωρήσουν στη μεταποίηση, εμπορία ή την ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων.

Πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Γιώργο Ζαββό και την Διευθύνουσα Σύμβουλο της HDB, Αθηνά Χατζηπέτρου και όπως φαίνεται το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία πολύ σύντομα.

Θα ωφεληθούν πάνω από 2.500 επιχειρήσεις

Το Ταμείο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, με πόρους ύψους 21,5 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά κεφάλαια που θα λάβουν οι δικαιούχοι θα ξεπεράσουν τα 40 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ωφεληθούν πάνω από 2.500 αγροτικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις. Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στο Ταμείο επτά τράπεζες. Να σημειωθεί ότι το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο εισαγάγει σημαντικά πλεονεκτήματα για τους δικαιούχους, όπως:

– 100% επιδότηση επιτοκίου για τα δύο πρώτα έτη του πενταετούς δανείου
– 50% μειωμένο επιτόκιο για τα υπόλοιπα τρία έτη του δανείου
– επιχορήγηση συμβουλευτικής υποστήριξης (mentoring)

O εν δυνάμει υποψήφιος θα πρέπει α υποβάλλει αρχικά το αίτημα χρηματοδότησης στο πληροφοριακό σύστημα των κρατικών ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) και στη συνέχεια αίτημα χρηματοδότησης στον Ενδιάμεσο Χρηματοπιστωτικό Οργανισμό (EXO) της επιλογής του.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις